Megszületett az első szegedi zebra

  Bár a zebrák nem számítanak a legnagyobb állatkerti ritkaságok közé, és a Szegedi Vadasparkban is régóta élnek, valahogy a csikóáldás elkerülte az állatkertet. Egészen augusztus 12-ig, mikor megszületett az első zebra, amely, miután kiderült a neme, a Dia nevet kapta a gondozóitól. Az első hetet még a zebráknak is otthont adó Zsiráf-házban töltötte, majd kiengedték a külső kifutóba, így most már a látogatók is megtekinthetik a kis zebrát.

  A kis csíkos bátran feszít az anyukája mellettForrás: Lajos Endredi/Lajos Endredi/zooszeged.hu

  A Szegedi Vadasparkban az alföldi zebra él, pontosabban annak egyik Kelet-Afrikában élő alfaja, a Böhm-zebra. A leggyakoribb zebra alfajnak számít, vadon és az állatkertekben egyaránt. Sajnos más zebra fajok és alfajok kevésbé szerencsések, például Dél-Afrikában kipusztult az egyik legérdekesebb alföldi zebra, a kvagga. Elsősorban amiatt irtották, hogy ne jelentsen konkurenciát a legelő háziállatoknak.

  Az új jövevény igazán cukiForrás: Lajos Endredi/Lajos Endredi/zooszeged.hu

  A zebracsikót körülbelül egy éves korában választja el az anyja. Vadon a kancák a szülőcsapatukban maradnak, a rangjukat az anyjuktól örökölik, a fiatal hímek viszont úgynevezett agglegény csoportokba állnak össze, mielőtt – heves küzdelmek árán – elnyernék a vezérséget egy csapatnyi nőstény felett. Az állatkertekben ennél békésebb az életük, az ott élő állatoknak nem kell vetélytársakkal megküzdeniük. Szegeden még sokáig látható lesz Dia, a látogatók figyelemmel kísérhetik, hogyan cseperedik a kifutójukban. A fenti fotók akkor készültek, amikor Dia még csak pár órás kis csikó volt – olvasható a Szegedi Vadaspark weboldalán.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek