Méretes bálnákról készítettek videót közel Šolta partjaihoz

Ritka jelenséget örökítettek meg a tengeren hajókázó horvát turisták közel Šolta partjához. Két méretes bálna úszott el a hajójuk mellett, egészen közel merészkedve hozzájuk. A fedélzet utasai elő is kapták mobiltelefonjukat, hogy egy amatőr felvétellel megörökítsék a nem mindennapi látványt.

Idén már másodszor látnak bálnát ezen a térségen - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: Welcome to all and thank you for your visit ! ツ

Ez már nem az első eset az idén, hogy bálnákat kapnak lencsevégre a horvát Adrián. Sőt, három hónappal ezelőtt is Šolta közelében lettek figyelmesek a jelenségre

A helyiek szerint az idén megnőtt a cápák, delfinek és bálnák száma is a térségben. 

A színes élővilág megélénkülése minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a járványhelyzet idején jelentősen csökkent az Adria hajóforgalma, az élőlények pedig kihasználják a szokatlan nyugalmat - írja a horvát Slobodna Dalmacija hírportál.

A tengeri környezet és a tengeri élőlények kutatásával foglalkozó Kék Világ Intézet összesen 11 bálnafaj stabil állományát tartja számon a Földközi-tengeren és a szomszédos területeken, akik közül néhányan időnkénti átutazók a horvát Adrián. Ilyen átmeneti vendégek lehetnek azok a megtermett példányok is, akiket a minap sikerült lencsevégre kapni.

Amennyiben volna szerencséjük bálnával találkozni a horvát nyaralásuk során, jó ha tudják, hogy szigorúan védett fajról van szó, és a háborgatásukat szigorúan büntetik, így csak a távoli megfigyelésük engedélyezett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek