Három év után ismét bálnát kaptak lencsevégre a horvát Adrián

Számos horvát amatőr felvétel került fel a közösségi médiára a hétvégén: a horvátok bálnát, delfineket és egy tengeri nyulat is lencsevégre kaptak az Adrián - tudtuk meg a horvát Slobodna Dalmacija hírportál cikkéből.

Három év után újra láttak bálnát az AdriánForrás: Pixabay / Készítette: Siggy Nowak

Mintegy, három éve nem látott jelenségre lettek figyelmesek horvát hajósok, nem messze Šolta partjától: egy méretes bálna bukkant fel. Legutóbb 2017-ben úszkáltak barázdásbálnák a Mali Losinj-i öböltől öt és fél kilométerre, azóta nem rögzítettek ilyen jelenséget.

Ezek az állatok ugyanis nem jellemzőek az Adriai-tengerben, de tavasszal és nyáron olykor néhány példány felbukkan. Úgy fest, a jelenlegi nyugalom is arra ösztönözte őket, hogy ismét látogassanak el erre a térségre:

Split közelében, a Marjan parkerdő partjainál is érdekességeket figyeltek meg a hétvégén: nyolc delfin játékát vették videóra a helyiek. Az emlősök csoportos lubickolását csakugyan a járványhelyzet eredményezte nyugalomnak köszönhetik:

Szintén ezen a területen lettek figyelmesek egy nagyon ritka vízi élőlényre is, a Aplysia fasciata, vagyis tengeri nyúlra, amely a tengeri házatlan csigák csoportjába tartozik és főleg az Atlanti-óceánban figyelhető meg. Most azonban az Adrián is megmutatta magát egy példány:

Csupasz kopoltyús csigákként is emlegetik őket, mivel a kopoltyúikat a testükön kívül hordozzák. Méretük változó, egyes fajok elérik a 40 centiméter hosszúságot is. Algákkal táplálkoznak, ezért nem kell megijednünk a felbukkanásuktól, hiszen az emberre nézve teljesen ártalmatlanok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek