Nincs több majomsimogatás a brit városállamban

Gibraltáron törvénybe foglalták, hogy tilos a szabadon élő berber makákók megérintése, nehogy az állatok elkapják a koronavírust - adja hírül az euronews.com.

Forrás: David Stanley/commons.wikimedia.org

Korábban több példa is volt rá, hogy a faj egyedei emberi betegségekkel, például hepatitisszel fertőződtek meg, bár koronavírusos esetet még nem találtak köztük. A jelenlegi állatvédelmi törvény módosítása az állatok érintését bűncselekménynek minősíti, kivéve akkor, ha valaki állatorvosi engedéllyel rendelkezik arról, hogy kutatási vagy kezelési céllal lép kontaktusba az állatokkal. A majmok etetése egyébként már eddig is törvényellenes volt és 555 euró bírsággal járt.

Forrás: RedCoat/wikipedia.org

A berber makákók Európa egyetlen szabadon élő majomfaját képviselik, és elsősorban az ország Upper Rock nevű természetvédelmi területének szikláin láthatók, olyan helyen, amit a turisták általában felvonóval közelítenek meg. A majmok jelenlétét a térségben az arab hódításoktól, a 8. századtól datálják. És hogy mennyire egyszerű elkerülni a velük való érintkezést? Nos, erről megoszlanak a vélemények.

Gibraltárt egyébként a járvány nem érintette súlyosan, eddig 169 megerősített eset volt, és senki nem halt meg, míg a szomszédos Spanyolország Európa egyik leginkább érintett országa.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek