Újabb helyen bukkant fel medve az országban

A napokban írtunk róla, hogy több bejelentés is érkezett a Bükkből és a Mátrából, hogy medvét láttak, mint az biztos forrásból kiderült, április közepén Pásztó külterületén tényleg medve járt. Most újabb helyen bizonyították a medve felbukkanását.

Nem kell tőle férni, de jobb az elővigyázatosság - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: Robert Balog

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 24-én jelentette be honlapján, hogy egyértelmű erre utaló jeleket véltek felfedezni Szilvásvárad községhatárban. Közleményükben azt írják, hogy nem lehet biztosan tudni, hogy csupán egy állat kóborol-e Magyarország területén, vagy több medve is hazánkba tévedt.

Egyetlen példány is hatalmas területeket be tud járni, igen rövid idő alatt, így a Bükk-hegység teljes területén számítani lehet felbukkanására.  

Mint tudjuk, a medve jellemzően mindenevő és nem zsákmányszerző, ezért tartanunk ajánlatos, de félnünk nem kell tőle - vélik a szakemberek. A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése.

Ezért ha túrázás közben összefutnának egy mackóval, az állatot szemmel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan igyekezzenek minél távolabb kerülni tőle. Futni nem érdemes, ez ugyanis beindítja az állat genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét és ebből adódóan ránk támadhat.

Ha bocsot vagy bocsokat is látnak a közelben, mindenképp helyezkedjenek úgy, hogy ne kerüljenek azok és az anyaállat közé.  

Amennyiben a medve tovább közelít, érdemes elővenni a hátizsákban található élelmünket, és a talajra helyezni, majd ezután lassan távolodni az ételtől. Ha ez a módszer sem vezetne eredményhez, esetleg a medve támadni kezd, akkor hasra feküdve, kezünket a tarkón összekulcsolva elkerülhetjük a sérüléshez vezető támadást - tanácsolják a szakemberek. Ezt követően remélhetőleg hamar tovább áll az állat, és az esetet tudjuk jelenteni az illetékeseknek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek