Jó, ha ismeri a helyi szabályokat, mielőtt e-rollerra pattan Újvidéken!

Az e-rollerek egyre jobban meghódítják a világot, és egyre többet láthatunk belőlük Újvidék utcáin is. A probléma akkor jelentkezik, amikor a „sofőr" felelőtlen vagy kiskorú. Az újvidéki polgárok ezért aláírás-gyűjtésbe kezdtek, hogy törvénnyel szabályozzák eme járgány használatát.

Újvidéken megelégelték a felelőtlenül közlekedő e-rollereseketForrás: Shutterstock / Készítette: Akaberka

A kezdeményezett javaslatban a járgányokat moped kategóriába kellene sorolni, tehát nem közlekedhetnének járdákon és gyalogutakon, emellett bizonyos sebességgel és jelzéssel kellene mozogniuk.

Ez persze még csak kezdeményezés, viszont jó tudni az országban lévő jelenlegi szabályokat, ha kirándulásunkra magunkkal vinnénk saját e-rollerünket. A meglévő szabályzat szerint az elektromos rollerekkel kizárólag a gyalogjárdán szabad közlekedni, a közutakon csak a zebrán át tanácsos átkelniük. A járgányokkal emellett a járdán csak a gyalogosok sebességén lehet haladni, vagyis hat km/órás sebességgel. A közlekedési törvénynek az e-rollerek vezetését szabályozó módosításait a következő évben tárgyalják majd – tudtuk meg a szerb 021.rs hírportál híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek