Gondozói babusgatják az egy hónapos, fél kilós mosómedvebébit Debrecenben

Debrecenben található az ország legnagyobb állatkerti mosómedve állománya, amelynek 170 fajból álló gyűjteménye idén újra mosómedvével gyarapodott. A 65 napos vemhesség után Simon július elsején született mindössze 63 grammos súllyal, és bár nevelését állatgondozóinak kellett átvállalniuk, az újszülött egészséges, jó étvágyú, szépen cseperedik és már fél kilogrammot nyom.

A vakon születő mosómedvével szinte ugyanúgy kell bánni, mint egy csecsemővel: mosdatni, ápolni, és etetni is kell. Táplálékként egyelőre macska tejpótló tápszert kap, mellyel a gondozók két óránként etetik – derül ki a debreceni állatkert weboldaláról.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark / Debreceni Állatkert

A mosómedvefélék 18 fajból álló családjába tartozó mosómedve (Procyon lotor) nevét arról kapta, hogy valóban meg szokta mosni táplálékát. A jellegzetes külsejű, fekete-fehér csíkos farkú és fekete „álarcot" viselő állat eredetileg az amerikai kontinens víz közeli helyein őshonos, de az 1930-as évektől Európában, főleg Németországban elszaporodott. Ahol emberek élnek, ott könnyen megtelepszik, hiszen rendkívül jól tudnak alkalmazkodni. Magyarországon invazív faj, de természetes környezetben jelenléte csekély. 2010 óta tilos hobbiállatként tartani.

Eredeti élőhelyén különösen a túlvadászat veszélyezteti, valamint a közúti balesetek gyakori áldozata, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek