Öt, fogságban született orrszarvút engedtek szabadon Ruandában

  Összesen öt, állatkertben született fekete orrszarvút engedtek szabadon tegnap Ruandában, az Akagera Nemzeti Parkban.

   

  A három nőstény és a két hím három különböző állatkertből, Angliából, Csehországból és Dániából érkezett. Az állatokat a cseh Dvur Kralove területén gyűjtötték össze és készítették fel a 6 000 kilométeres utazásra, írja a BBC News.

  Fekete orrszarvúForrás: Olga Ernst - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67214423

  Az állatok most egy átmeneti helyszínen vannak, azaz egy olyan körülkerített területen, ahol a szakemberek és az állatorvosok néhány hónapig megfigyelhetik az állapotukat, mielőtt végleg szabadon engedik őket. Erre csak akkor kerítenek sort, ha biztosak abban, hogy a rinocéroszok már készen állnak a vadon kihívásaira.

  A projekt évekkel ezelőtt kezdődött, amikor elindult egy „orrszarvú házasítási" program, melyben 25 állatkert vett részt. Az állatok ide-oda utaztak a kontinensen, hogy párra találjanak és utódokat nemzenek. A program sikeresnek bizonyult, ezért lassan itt volt az ideje annak, hogy a korábban befogott fekete orrszarvúk utódait elkezdjék visszaengedni a vadonba.

  Már korábban is vittek állatokat az Akagera területére: 2017-ben Dél-Afrikából szállítottak ide fekete orrszarvúkat, ám akkor egy tragédia árnyékolta be a programot. Egy magyar természetvédő, aki többek között  a parkot felügyelte, meghalt egy rinocérosz támadásban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek