Szuperédes, pettyes gímszarvasborjúk születettek Budakeszin

Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a vadaspark két legújabb lakója. A születésük után kicsit még ügyetlenkedő gímcsemeték hamar lábra kaptak, és most már mindenhova követik az anyjukat. A gímborjak fogantatása a szeptemberi szarvasbőgés és szarvasnász idején történt; a kicsik még pettyesen születnek, ami segít nekik elrejtőzni az erdő aljnövényzetében.

Forrás: Budakeszi Vadaspark / Linda Surányi

A kis gímborjakat anyjuk is erősen védelmezi. A közeledő veszélyt (pl. kutyát, embert vagy ragadozót) észlelő tehén gyakran elfekteti az utódját, és ilyenkor a kis gímszarvas teljesen mozdulatlanná válik, még a testnyílásait is elfedi. A turistautakról letért kirándulók sokszor éppen így találnak rájuk, és gyakran tévesen árvának hiszik a borjakat – holott az anyjuk éppen a túrázók elől próbálja elrejteni őket.

Éppen ezért, a vadaspark figyelmezteti az állatbarátokat és erdőjárókat, hogy ne feledjék, a természetben talált gímborjak nem árvák, ezért semmi esetre se akarják megsimogatni, ölbe venni vagy „megmenteni" őket!

Forrás: Budakeszi Vadaspark / Linda Surányi

A gímszarvas a hazai erdők királya: nemcsak a gímbikák kifejlett agancsa nyújt páratlan látványt, de a hazai erdők, mezők közelében gyakran gyönyörködhetünk a gímszarvasok együtt vonuló csapatában, a rudliban is. A vadasparkban 1979 óta élnek gímszarvasok - olvasható a park közleményében.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek