Elkezdődött az emberekre is veszélyes halak begyűjtése Ciprusnál

A ciprusi tengervizekben, az elmúlt években olyannyira elszaporodtak a tűzhalak, hogy a szakemberek a tömeges begyűjtésüket javasolták. A búvárok nemrég meg is kezdték a szervezett irtást, ugyanis a nem őshonos faj nemcsak a Földközi-tenger biodiverzitását fenyegeti, mérge az emberekre is veszélyes.

Forrás: shutterstock.com

A Plymouthi Egyetem egyik kutatója szerint, ez a faj jelenti a legnagyobb veszélyt a térség biodiverzitására. A tűzhal a legkártékonyabb invazív faj, ami létezik, ha nem tesznek ellene lépéseket, tartós környezeti és gazdasági károkat okoz – olvasható az MTI hírében.

A tűzhal antennaszerű tüskéinek szúrása mérgező, ezzel tartja távol a ragadozókat, a Dél-Csendes-óceánban és az Indiai-óceánban őshonos. Mintegy két évtizede terjedt el az Egyesült Államok körüli vizekben és megjelent az Atlanti-óceánban, miután akvaristák elkezdték az akváriumokat kinövő egyedeket a tengerbe dobni. A Földközi-tengeren először mintegy hét éve, Törökország, Izrael és Libanon környékén bukkantak fel a tűzhalak, majd Ciprusnál is észlelték őket. Három évvel később már Görögország, Olaszország és Tunézia vizeiben is előfordultak. Az Európai Unióban Ciprus lett az első védvonal az ellenük való védekezésben.

A ciprusi kormány ugyan nem engedélyezi a búvárok általi vadászatot, de a tűzhal elszaporodása miatt engedélyt adott a faj egyedeinek szervezett begyűjtésére. A tűzhalnak nincs természetes ellensége, igen termékeny, havonta akár 30 ezer ikrát is képes lerakni. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, azt is, hogy páratlan étvággyal bír. Mindent megeszik, az egyedüli mód, hogy csökkentsék a számukat, a tömeges begyűjtés. A Karib-tengeren évekkel ezelőtt sikeresnek bizonyult ugyan ez a technika a faj ellen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek