Videó: Már csak 6 egyed él a világ legkisebb delfinjei közül

A Sea Shepherd idén is felmérte a világ legritkább emlősének populációját a Kaliforniai-öbölben, miután a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 70 év óta először kihalási riasztást adott ki. A vaquita, más néven kaliforniai disznódelfinekből a becslések szerint mindössze 10 példány maradt a vadonban, a mostani felmérés során 6-8 állatot láttak.

A vaquita (Phocoena sinus) a világ legkisebb és sajnálatos módon legritkább delfinfajaForrás: Shutterstock/Tharuka Photographer

Ez csökkenést jelent a tavaly adathoz képest, amikor 8-13 példányt figyeltek meg. Újszülötteket idén sem láttak, de egy egészséges egyéves kaliforniai disznódelfint igen.
"Bár ezek az eredmények aggasztóak, a vizsgált terület csupán 12 százalékát teszi ki annak a teljes területnek, ahol 2015-ben vaquitákat figyeltek meg" – mondta dr. Barbara Taylor, az átfogó értékelés vezetője.

A 6-8 egyedre vonatkozó becslés minimális, a tényleges szám inkább 9-11 egyedre tehető."Mivel a vaquiták szabadon mozognak a Vaquita Refuge területén belül, ki kell terjesztenünk a felmérést hanglokátorokkal, hogy meghatározzuk, merre járnak. A Sea Shepherd abszolút elkötelezett a disznódelfinek túlélése mellett" – tette hozzá Pritam Singh, a Sea Shepherd elnök-vezérigazgatója.

A Sea Shepherd szerint a Vaquita Refuge-ban található illegális halászeszközök kulcsszerepet játszottak a pusztulásukban, ezért 2015 óta a mexikói hatóságokkal együttműködve azon dolgoznak, hogy a kopoltyúhálókat eltávolítsák. Levegővel lélegző emlősökként a vaquiták megfulladhatnak, ha emberi szemétbe gabalyodnak, a kopoltyúhálók pedig különösen veszélyesek, ha beleakadnakírja az iflscience.com. 

 Ha kíváncsi vagy, hogyan küzdenek a delfinekért, nézz bele az alábbi videóba:

 

Ezek is érdekelhetnek