Delfinek ezrei pusztulhattak el a Fekete-tengerben a háború miatt

Fekete-tengeri delfinek ezreinek pusztulását hozzák összefüggésbe kutatók az Ukrajna ellen indított orosz háborúval, írja az MTI.

Egy vezető ukrán szakértő szerint szokatlanul sok, legalább 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a háború kezdete óta a szonártechnika alkalmazása és a robbanások miatt, amelyek megzavarják a tengeri emlősök érzékeny navigációs rendszerét, így azok nem tudnak elegendő halat elejteni és legyengülve hajlamosabbá válnak a fertőző betegségekre.

A kép illusztráció.Forrás: Biosphoto via AFP/Gérard Soury / Biosphoto/Gerard Soury

Ivan Ruszev, a dél-ukrajnai Tuzlovi Limánok Nemzeti Park – a Dunától a Dnyeszterig terjedő, Fekete-tengerbe ömlő folyók torkolatvidékét magában foglaló természetvédelmi terület – kutatási igazgatója főleg a román és a bolgár tengerparton talált delfintetemekre alapozta számítását.

A szokatlanul nagy számban elpusztult delfineken bombák és aknák okozta égési sérülések, fertőző betegségek és többnapos éhezés nyomai láthatók – írta Facebook-oldalán a tudós, aki felszólította a tenger mentén élő embereket, hogy jelentsenek minden elpusztult állatot.

Aggodalmát fejezte ki az elhalt delfinek növekvő száma miatt a Török Tengeri Kutatási Alapítvány is, amely szerint a háború "pusztító hatással" van a tengeri ökoszisztémára. Az alapítvány szerint a háború máris "biodiverzitási válságot" okozott, egyebek közt kipusztítva a veszélyeztetett vörös algát, tengeri harci övezetté változtatva a halak és delfinek táplálkozási helyét.

A háború előtt egy nemzetközi kutatócsoport 253 ezerre becsülte a Fekete-tengerben élő delfinek számát.

Ezek is érdekelhetnek