Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását. Az évad legsikeresebb fotósa, A magyar természetfotó nagydíjának viselője és az azt megtestesítő Arany Daru szobor tulajdonosa Daróczi Csaba lett, a 2. helyen Hargitai László, a 3. helyen pedig Litauszki Tibor végzett.

Ez a kis teknős is részese lett a természetfotós díjnakForrás: Daróczi Csaba

A teltházas rendezvényen több száz természetfotós, természetvédelmi szakember és intézmény, valamint természetbarátok gyűltek össze azért, hogy együtt ünnepeljék a magyar természetfotózást és egyben a természet védelmét. A díjátadó és kiállításmegnyitó mellett az est egyben a VM 15. születésnapjának ünnepe is volt, hiszen ennyi idő telt el azóta, hogy megszületett a természetfotó pályázat, amely mára az ország egyik legrangosabb fotográfiai megmérettetése lett.

A harmadik helyezett Litauszki Tibor Áthúzás című fotója a Kiskunságban készültForrás: Litauszki Tibor

A verseny különlegessége, hogy nem évente egyszer kerül megrendezésre, hanem minden évben kilenc hónapon át, több kategóriában zajlik, amely nem kis motivációt jelent a fotósoknak, hiszen szinte egész évben kint kell lenniük a természetben és alkotniuk kell, hogy havonta színes portfóliót mutathassanak be a szakmai zsűrinek. A havi pályázatok mellett a fotósok év végén elnyerhetik az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított elismerést, A magyar természetfotó nagydíját és az ezzel járó Arany Daru szobrot is.

Vörös és fekete, a második helyezett Hargitai László munkájaForrás: Hargitai Laszlo

Tizenöt év alatt a magyar természetfotósok több mint 45 000 képpel versenyeztek már, idén pedig nagyon erős mezőny állt fel. A kilenc pályázati kategória győztesei mellett kiderült, hogy kik lettek azok a természetfotósok, akik képeikkel az évadban a legtöbb pontszámot kapták a szakmai zsűritől.

Ez is az első helyezett alkotása: Részleges napfogyatkozásForrás: Daróczi Csaba

A szakmai zsűri tagjai Britta Jaschinski fotóriporter, Máté Bence, Potyó Imre, Suhayda László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes voltak – tudtuk meg a VM sajtóközleményéből.

A tárlat idén hat helyszínen tekinthető meg az országban

Magyar Nemzeti Múzeum

2024. április 5. – május 31.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

2024. június 6 – augusztus 11

Kölcsey Központ, Debrecen – Virágkarnevál – Botanica Fesztivál

2024. augusztus 17. – szeptember 15.

Magyar Természettudományi Múzeum

2024. szeptember 16. – november 17.

Flesch Központ – a Szigetköz Agórája, Mosonmagyaróvár

2024. november 18. – december 18.

evosoft Hugary Kft., Infopark

2024. december 19. – 2025. február 28.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek