Méhek párzógolyója lett az év természetfotója

Egy elhagyott meteorológiai állomás ablakából kinéző jegesmedve, "felhők" között úszkáló halak, óriás tengeri csillag szaporító tánca – ez csak néhány az idei év legjobb természetfotó témái közül. 

Tiina Törmänen: Underwater wonderland - felhőszerű algák között úszó „repülő" halakForrás: Tiina Törmänen/Wildlife Photographer of the Year/Facebook

Az idei Wildlife Photographer of the Year nemzetközi természetfotós pályázat fődíját azonban egy nőstényért verekedő kaktuszméhek golyóbisáról készült felvétel nyerte, melyet az amerikai Karine Aigner készített.

Az USA déli részének sivatagaiban minden évben hatalmas számban gyűlnek össze az általában magányos kaktuszméhek. A hímek a nyílt terepen járőrözve keresik a lehetőséget a párzásra. Amint egy nőstény kiemelkedik a földben lévő üregéből, azonnal rárepülnek, és egymással tülekedve próbálják megszerezni maguknak.

Karine Aigner: The Big Buzz - hím méhek versengenek az egyetlen nőstényértForrás: Karine Aigner/Wildlife Photographer of the Year/Facebook

A kiélezett versengésben zümmögő méhlabdába gabalyodva próbálják elérni a nőstényt. Az intenzív küzdelemben a következő generáció nemzésének esélye a tét.

Karine Aigner The Big Buzz (A nagy zümmögés) című képén a hímek tömege szinte mániákusan próbál közel kerülni az egyetlen nőstényhez, ami középen várakozik. A tusakodás közben egyre több méh csatlakozik a párzógolyóhoz. Az intenzív dráma mindössze pár centiméterrel a talaj felett bontakozik ki.

A nyertes képet 19 kategóriagyőztes közül választották ki, amelyek 93 ország mintegy 38 575 pályaműve közül kerültek ki az 58. alkalommal megrendezett versenyen.

Katanyou Wuttichaitanakorn: The Beauty of Baalen - egy bálna állkapcsa látható táplálkozás közbenForrás: Katanyou Wuttichaitanakorn/Wildlife Photographer of the Year/Facebook

Az év fiatal vadfotósa díjat a thaiföldi Katanyou Wuttichaitanakorn nyerte el egy táplálkozó bálna állkapcsának szinte absztrakt felvételével. A The Beauty of Baleen (A szilák szépsége) című kép egy bálna táplálkozását örökíti meg. A nehezen értelmezhető képen jól látszanak az apró halak, emellett látszik az állat ínye és bőre, valamint a szilák, vagyis a felső állkapocsból kilógó szarulemezek, amelyek a táplálékot szűrik.

A zsűri elnöke, Rosamund 'Roz' Kidman Cox szerint a trópusi bálna állkapcsáról készült fotó „káprázatos alkotás". "Az apró szardella tűéles részlete kontrasztot képez a szín absztrakciójával, a szilákat vízcseppek özöne szegélyezi."

A pályázat győzteseit, vagyis az idei természetfotózás legjobb képeit a közép-afrikai esőerdőktől az Új-Zéland partjainál elterülő óceánokig, a londoni Natural History Museumban állítják ki, és október 17-től láthatók majd - írják a múzeum honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek