Rekordhosszú utat tett meg egy szürke farkas, 3 országon átgyalogolt

Napra pontosan egy éve írtunk arról, hogy egy farkas Svájcból indulva nem kevesebb, mint hétszáz kilométert tett meg közel egy év alatt légvonalban, majd onnan délre átlépte a magyar határt. Többször is írtunk arról, éppen merre tart, míg végül arról a szomorú hírről kellett beszámolnunk, hogy szegény párát kilőtték – egy egész ország felháborodására. Most egy német szürke farkas Spanyolország északkeleti részébe vezető útját követték nyomon kutatók, akik szerint ez volt az eddigi leghosszabb, dokumentált út, amelyet a faj egy példánya megtett - számolt be róla a Barcelonai Egyetem (UAB) közleményében.

A fotó illusztrációForrás: Madeleine Lewander/pixabay.com

A hím farkas - amely a kutatásban a GW1909m azonosítót kapta - legkevesebb 1240 kilométert tett meg az alsó-szászországi Nordhorntól Franciaországon át a Pireneusokig, ahol egy falu közelében állapodott meg.

A farkast tavaly februárban látták utoljára a spanyol település környékén. A korábbi rekordot az a farkas tartotta, amely 1092 kilométert tett meg Norvégia és Finnország között.

A hétfőn publikált kutatás szerint a tudósok a szürke farkas által hátrahagyott ürülékek alapján állapították meg bejárt útvonalát. Német, francia és katalán molekuláris genetikai laboratóriumok közösen elemezték a farkas ürülékét, amely a közép-európai farkasokra jellemző genetikai tulajdonságokat mutatott.

A tudósok szerint a farkaspopulációk túlélése szempontjából fontos a nagy távolságok megtétele, mert ez össze tudja kapcsolni a távoli populációkat, amivel megelőzhető a genetikai elszigetelődés és a beltenyészet kialakulása.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja a farkasok szigorúan védett státuszát, mivel populációjuk Európa-szerte növekedésnek indult, ami számos konfliktushoz vezet a lakott régiókban, ahol mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoznak, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek