Farkas bukkant fel egy hazai településen, nem kímélte az állatokat

Kegyetlenül mészárolt le több birkát is egy farkas a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nyíriben - adta hírül a TV2 Tények című műsora, melyről a boon.hu is beszámolt. Mint kiderült, a lemészárolt házillatok közül kettő vemhes volt. Az elpusztult birkák tetemeit a gazda fiai látták meg, amikor éppen etetni mentek. A faluban félnek, hogy megismétlődhet a brutális támadás.

A fotó illusztrációForrás: facebook.com/zoodes3vallees

Orbán József, a település polgármestere elmondta, hogy sok állattartó család is él a településen. Mint nyilatkozta, attól tartanak, hogy újabb hasonló farkastámadás lesz. Az eset kapcsán Farkas Tamás, a Misina Természet és Állatvédő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a farkasok, életmódjuknál fogva nem jelentenek veszélyt az emberre, mert olyan helyet keresnek, ahol elkerülhetik a találkozást velük.

A szakemberek azt javasolják, kerítésekkel, nagytestű kutyákkal, kuvaszokkal védjék meg a gazdák állataikat.

A farkasok mozgását jelenleg leginkább a nemzeti parkok munkatársai követik figyelemmel. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója szerint közelebb hozhatja a megoldást, ha az érintettek egységesítik a ragadozókkal kapcsolatos információkat. Hozzátette: munkatársai 2004 óta követik nyomon a farkasok jelenlétét, ám amíg korábban csak egy-egy egyed tűnt fel a térségben, most már bizonyítottan itt élnek.

A természetvédelmi szakemberek meglátása szerint az első lökést a több mint tíz éve a Tátrában egy szélvihar miatt bekövetkezett erdőpusztulás adta meg a ragadozók vándorlásának.

Jelenleg a BNP illetékességi területén a Bükkben egy-két családról, a Tarna-Lázbérc tájvédelmi körzet területén egy családról vannak adataik, a Hevesi-dombságban, a Mátrában és Nógrádban pedig további egy-egy farkascsaládról tudnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek