Kihaltnak hitték, most mégis óriásméh zümmög Indonéziában

  A hüvelyujjnyi hosszúságú, szarvasbogár-állkapcsú, a háziméhnél négyszer nagyobb óriásméhfajt utoljára 38 éve látták, és már attól tartottak a biológusok, hogy kihaltak ezek a hatalmas méhek. Ám a napokban az indonéziai Észak-Maluku tartományban újra felbukkant egy példány – olvasható az MTI hírei között.

  Az óriásméh jelentősen nagyobb a körülöttünk zümmögő rovaroknálForrás: AFP / Készítette: Clay Bolt

  Ausztrál és észak-amerikai biológusok egy nőstény egyedet fedeztek fel, egy fán lévő termeszvárban, több mint kétméteres magasságban. Azt mesélték, hogy lélegzetelállító volt megpillantani ezt a repülő buldogot, aki gyönyörű és óriási a való életben. Clay Bolt rovarfotós elmondása szerint a hatalmas szárnyainak zümmögése sem volt mindennapi, ahogy elsuhant mellettük. 

  Az indonéz óriásméh, melynek nősténye majdnem négy centméter hosszúra is megnőhet, az 1800-as évek közepe óta ismert. Alfred Russel Wallace brit felfedező és természettudós ekkor fedezte fel az indonéziai Bacan-szigeteken, melyek a Malaku-szigetcsoporthoz tartoznak. 

  A Wallace-óriásméh egy példánya 1981-ben került ismét a tudósok szeme elé, ekkor három indonéziai szigeten is megfigyelték életmódját. Látták, amint a nőstény óriási szájával gyantát és faanyagot gyűjt, hogy "termeszbiztos" fészket építsen belőle. A rejtőzködő életet élő óriásméhek létét az erdőirtás fenyegeti a mezőgazdaság terjeszkedése miatt, de veszélyt jelentenek rá a gyűjtők is, akik hatalmas méreteiért vadásszák. Jelenleg semmi sem tiltja a kereskedelmét.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!