125 éve kihaltnak hitt faj példányaira bukkantak Ausztráliában

A Gould-ausztrálegérről (Pseudomys gouldii) azt hitték, hogy 125 évvel ezelőtt kihalt, ám most bizonyítékot találtak arra, hogy mégis élnek példányai. A félreértés oka az volt, hogy azt hitték, csak az ausztrál kontinens területén élnek, és itt 1895 óta nem látták őket. Kiderült azonban, hogy az egyik kis szigeten sikeresen fennmaradtak.

Táj az ausztráliai Alice Springs közelében - illusztrációForrás: kwest/Shutterstock

Emily Roycroft, az ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái nyolc ausztrál rágcsálófaj DNS-ét vizsgálták meg ausztráliai és londoni múzeumokban fellelhető minták alapján, melyeket összehasonlítottak ma Ausztráliában élő rokonaikkal. Az elemzés során váratlanul kiderült, hogy a Nyugat-Ausztrália partjainál található Djoongari- vagy Shark Bay-egerek valójában Gould-egerek.

Rajz az egerekrőlForrás: John Gould/commons.wikimedia.org

Ahhoz, hogy ez a faj a kontinensen kihalt, hozzájárulhatott az európai gyarmatosítás, a macskák és rókák elterjedése, amelyeknek sok őshonos, vadon élő állat esett áldozatul, az őslakosok tűzhasználati gyakorlatainak megváltoztatása, új betegségek terjedése és az élőhelyek pusztulása az iparosítás és a mezőgazdaság miatt. A kis szigeteket azonban ezek a hatások többnyire nem érintették, ami a kis egereknek szerencséjükre vált - derül ki a newscientist.com cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek