Ezek a legfenntarthatóbb hazai úti célok az online válaszadók szerint

Tokaj-Hegyalja lett a legfenntarthatóbb hazai úti cél egy online kérdőíves felmérés szerint; az Innotime Hungary vizsgálatában a második helyen Hévíz, a harmadikon Esztergom és a Dunakanyar, a negyediken Balaton végzett, az ötödik pedig Eger lett, derül ki az MTI közleményéből.

TokajForrás: Shutterstock.com / ZGPhotography

A turisztikai és gazdaságfejlesztési stratégiák készítésével, piackutatással is foglalkozó cég elemzése szerint az 1007 fős primer felmérés az egyéni és közösségi felelősség kérdéskörét járta körbe, azt is vizsgálva, hogy jelenleg miért tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget ma Magyarországon, és mely térségekre tekintenek fenntartható úti célként a válaszadók.

A válaszadók csaknem 40 százaléka számára fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele, negyedüknek ugyanakkor nincs elég információja ahhoz, hogy a kérdésben nyilatkozzon, ami azt mutatja, hogy sokkal intenzívebb kommunikációra lenne szükség a témában - írták. A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

A válaszadók 54 százaléka csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úti célokat válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során, és csak a 15 százalékuk lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében. A válaszadók 45 százaléka számára nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úti cél közvetít-e fenntarthatósági értékeket, például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a negatív környezeti hatások csökkentését, bár reményt keltő a kutatás alapján, hogy további 29 százalékuk az ilyen úti célokat preferálja, ha árban elérhető - jegyezték meg.

A válaszadók elsősorban a természetjáráshoz (67 százalék), illetve a falusi térségekhez kötődő (54 százalék), anyagilag elérhető (34 százalék) térségekre tekintenek fenntartható úti célként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek