Napelemekkel és fenntartható gazdálkodással válnának önellátóvá az ír apácák

Az Írországi Szent Mária apátság apácái a megújuló energiaforrások használatával és fenntartható gazdálkodással igyekeznek önellátóvá válni a fűtés és az élelmiszertermelés terén – olvasható a Kisalföld oldalán.

Az apátsági birtokon állatokat is gondoznakForrás: Facebook/Glencairn Abbey

A 78 éves Lily Scullion nővér szerint: "Vallási közösségként példát kell mutatnunk. A föld ajándékként adatott az emberiségnek, és más vallási közösségeket is arra buzdítunk, hogy használjanak megújuló energiaforrásokat." A rend tagjai 2016-ban napelemeket helyeztek el a kolostor tetejére, valamint 200 hektáron termesztenek zöldségeket és gyümölcsöket, és 27 hektáron ültettek japánfüvet.

Saját termés a 200 hektáros zöldség-és gyümölcsföldrőlForrás: Facebook/Glencairn Abbey

Az elefántfű néven is ismert virágosnádból készült brikettekkel az olajfűtést váltották ki, a melegvizet pedig napelemekkel állítják elő. Az apátsági birtok, amely részben a XVII. századig visszanyúló történelemmel rendelkezik, alma, búza és zöldségek termesztésével is foglalkozik, emellett szarvasmarhákat és birkákat is gondoznak. Az üvegházakkal kiegészülve mindezek segítségével a rend mind a 29 tagja önfenntartó kolostor létrehozásán dolgozik. Öt hektárt vadonélő állatok számára különítettek el, a szennyvíz tisztításához pedig nádültetvényeket használnak.

Ezek is érdekelhetnek