Nem minden fejlődés fenntartható: Kiugróan sok esőerdő tűnt el Brazíliában

A műholdas megfigyelések előzetes kiértékelése szerint 1012,5 négyzetkilométernyi esőerdő irtottak ki április hónap, csaknem kétszer annyit, mint a múlt év azonos havában - közölte a brazil űrkutatási intézet, az INPE.

Forrás: Al Lambe/Pixabay

Az esős évszak utolsó hónapjának számító áprilisban általában még szerény méreteket ölt az erdőirtás Amazóniában, az idei április érték azonban megközelíti a száraz évszak első hónapjának tartott június eddigi legmagasabb értékét, a tavaly mért 1061 négyzetkilométert.

Tavaly áprilisban 580 négyzetkilométernyi - 1400 focipályányi - esőerdőt irtottak ki Brazíliában. Az idei év első négy hónapjában 1954 négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő eltűnését jelezték a műholdas megfigyelések, csak a dupláját a tavalyinak. Az eddigi adatok azt jelzik, hogy idén rendkívül erős nyomás nehezedik az amazóniai esőerdőkre - mondta Maria Napolitano, a WWF Brazília tudományos szakértője. Marcio Astrini, a Klímaobszervatórium nevű zöldszervezet szakértője "szörnyűnek, ijesztőnek és felháborítónak" nevezte az idei április adatokat - olvasható az MTI összefoglalójában.

A Jair Bolsonaro elnök hatalomra kerülése óta eltelt három évben évente 75 százalékkal több esőerdőt irtottak ki, mint az előző tíz év átlagában. Leonardo di Caprio hollywoodi filmsztár és aktív környezetvédő a múlt héten felszólította a brazil fiatalokat, hogy nagy számban vegyenek részt az októberi elnökválasztáson, mert Brazília a klímaváltozás szempontjából kulcsfontosságú ökológiai rendszereknek, köztük az amazóniai esőerdőnek ad otthont, és - mint mondta - a fiatalok szavazata elengedhetetlen ahhoz, hogy az országban "a bolygó egészségének javára változzanak a dolgok".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek