Szív formájú alakzatban vetődtek partra delfinek Ausztráliánál

Csaknem száz hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin (más néven pilótabálna) vetődött partra kedden Ausztrália nyugati részén. A delfincsapat fele szerda reggelre a mentési kísérletek ellenére elpusztult. A delfinek kedden reggel tűntek fel Albanitól keletre, a Cheynes Beach környékén. A csapat a nap folyamán egyre közelebb került a parthoz, délutánra már tele volt a partszakasz a kivetődött hosszúszárnyú delfinekkel – jelentette az ausztrál média.

Cheynes Beach, 2023. július 26. - a környezetvédelmi minisztérium által közreadott kép a szív alakba formálódott állatokrólForrás: MTI/AP/Környezetvédelmi Minisztérium

A delfinek mentésén állatvédők, a perth-i állatkert állatorvosai, tengerbiológiai szakértők és önkéntesek is dolgoznak. A nyugat-ausztráliai természetvédelmi hivatal átmeneti tábort állított fel, hogy nyomon tudják követni a delfinek állapotát. A hivatal egyik illetékese az ausztrál közszolgálati médiának elmondta, hogy az éjszaka folyamán 51 állat pusztult el a parton.

Az állatvédők és helyi önkéntesek erőfeszítése ellenére a közel száz tengerparton rekedt tengeri emlős több mint a fele elpusztultForrás: MTI/AP/Környezetvédelmi Minisztérium

"Negyvenhat delfin még életben van, most arra koncentrálunk, hogy visszajuttassuk őket a vízbe, és arra ösztönözzük őket, hogy mélyebb vizek felé ússzanak. Optimisták vagyunk, szeretnénk annyi delfint megmenteni, amennyit csak tudunk" – nyilatkozta.

A delfinek partravetődése előtt készült drónfelvételeken, látszik, hogy a delfinek szív alakú alakzatba formálódtak, mielőtt szárazra kerültek volna. A Cheynes Beach Caravan Park tulajdonosa az ABC csatornának elmondta, hogy ilyen jelenséget még sohasem láttak.

Szakértők szerint a szokatlan viselkedés a csoporton belüli stresszre vagy betegségre utalhat. A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek rendkívül szociális állatok, és gyakran egész életük során szoros kapcsolatot tartanak fenn csoportjukkal.

Vanessa Pirotta, a Macquarie Egyetem szakértője szerint a drónfelvétel alapján úgy tűnik, hogy a delfinek összezavarodtak, a tömeges partravetődés okát azonban ő sem tudta megmagyarázni, azt nem tartotta valószínűnek, hogy ragadozó elől menekültek volna, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek