Akiktől még a cápák is félnek: durva kardszárnyú delfinek csaptak szét a ragadozók között

Két kardszárnyú delfin egy nap alatt 17 cápával végzett a dél-afrikai Gansbaai partjainál – olvasható az IFLScience oldalán. És nem mentek tovább egy másik partszakaszra, ahogyan máskor szoktak.

A kardszárnyú delfinek kedvenc tápláléka a fehér cápaForrás: Shutterstock/Tory Kallman

A Port és Starboard nevű delfin duó már 2017 óta vadássza a fehér cápákat Dél-Afrika partjainál, ezúttal több mint egy tucat hétkopoltyús tehéncápát öltek meg egy nap alatt. Ezek az ősi kinézetű cápák arról kapták a nevüket, hogy hét kopoltyúrésük van. Jellemzően rájákkal, kisebb cápákkal és fókákkal táplálkoznak, és ritkán fordul elő, hogy megtámadják az embereket.

A kutatók 17 hétkopoltyús cápa maradványait hozták ki ugyanarról a strandról, miután a viharok és a hullámzás a partra sodorta őket. "Az áldozatok mindannyian 1,6-2,3 méter hosszú nőstények voltak, és hasonló sérüléseket szenvedtek, mint azok, akiket ugyanaz az a kardszárnyú delfin pár ölt meg a False-öbölben." - mondta Alison Towner vezető kutató. 

2015-ig a fehér cápák viszonylag gyakoriak voltak ebben a régióban, különösen a False-öbölben, a számuk azonban megcsappant, mióta Port és Starboard vadászni kezdett a területen. A legtöbb esetben a kardszárnyú delfinek tovább vándorolnak más régiókba, miután a helyi cápapopuláció lecsökken, de itt nem ezt történt.

A dél-afrikai helyzet azért figyelemre méltó, mivel ez az egyik első olyan hely, ahol az elhullott cápák tetemei a partra sodródtak. A területen drónfelvételek rögzítették a támadásokat, ami bizonyíték lehet arra, hogy a szóban forgó két orka más kardszárnyú delfint is tanít arra, hogyan kell vadászni ezekre a csúcsragadozókra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek