Végre véget vetnek a kutya- és macskahús-árusításnak a hírhedt indonéziai piacon

A Tomohon Extreme Market néven ismert piac nevezetes turistalátványosság, ahol kutya- és macskahúson kívül megvásárolhatók vadon élő és védett állatfajok, köztük denevérek, kígyók és más hüllők tetemei is. Helyi aktivisták és világhírességek évek óta tartó kampányának eredményeként azonnban most véget vetnek a sokat bírált kutya- és macskahús-árusításnak az indonéziai Celebesz, más néven Szulavézi szigeten.

Az állatok jóléte és védelme a cél - illusztrációForrás: Amaya Eguizabal/Pixabay

A tohomoni "extrémpiac" lesz az első kutya- és macskahúsmentes piac Indonéziában - közölte a Humane Society International (HSI) nemzetközi állatvédő szervezet, amely a tohomoni vágóhíd beszállítóitól átveszi és menhelyeken helyezi el a levágástól megmenekült kutyákat és macskákat.
A kutya- és macskahús-árusítás végleges befejezését Tomohon város polgármestere, Caroll Sendul jelentette be. A világon másutt házikedvencként tartott állatok brutális lemészárlásáról készített videofelvételek felháborodást keltettek szerte a nagyvilágon.

A Kutyahúsmentes Indonézia (Dog Meat Free Indonesia) ernyőszervezetben tömörült indonéz állatvédő csoportoknak eltökélt célja felszámolni az emberi fogyasztásra szánt kutyahússal való kereskedést, egyebek közt azért is, mert veszettség terjedhet át emberekre az állatok levágása közben vagy a fertőzött hússal való érintkezéssel.

A 2,6 millió lakosú Észak-Szulavézi tartományban hetente több ezer kutyát és macskát vágnak le emberi fogyasztás céljára állatvédők adatai szerint. Az elmúlt években több régióban bezáratták a kutyahúspiacokat - legutóbb, márciusban például a fővárosban, Jakartában -, de a legtöbb ilyen húst Szulavézin adják el.

A világ legnépesebb muszlim országában a lakosság óriási többsége sosem enne kutyahúst, de a sokszínű szigetországban léteznek más vallású népcsoportok is, amelyek ínyencségnek vagy gyógyhatásúnak tekintik a kutyák húsát. 

Öt éve 90 nemzetközi híresség, köztük Cameron Diaz színésznő, Ellen DeGeneres televíziós személyiség, Simon Cowell tehetségkutató, Ricky Gervais komikus, Moby amerikai énekes és Anggun indonéz popsztár levélben kérte Joko Widodo indonéz elnököt, hogy zárassa be a kutyahúspiacokat, amivel "letörölhetne egy foltot országa jóhíréről", írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek