Törvény született a kölyökkutyagyárak ellen New Yorkban

Tilos lesz kutyák, macskák és nyulak árusítása a New York-i állatkereskedésekben egy 2024 decemberében hatályba lépő törvény értelmében, amelyet helyi idő szerint december 15-én írt alá Kathy Hochul kormányzó.

Forrás: Cristina Anne Costello / Unsplash

A szabályozást már bevezették Kaliforniában, Illinois államban és Marylandben, a célja pedig az, hogy véget vessen az úgynevezett "kölyökkutyagyárak" működésének. Most eljött az ideje, hogy New York is meglépje a dolgot.

Bár az állami törvényhozásban kétpárti támogatással elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy az emberek majd közvetlenül a tenyésztőtől vásároljanak kutyát vagy cicát, de abban eredményt hoz majd - a politikus reményei szerint -, hogy visszaszorulnak az elvtelen és nagyüzemi szaporítók.

Emellett pedig lehetőséget ad az állatkereskedéseknek, hogy részt vegyenek az állatmenhelyek munkájában, és ösztönözzék az örökbefogadásokat.

Az Amerikai Állatkínzásellenes Társaság vezetője, Matt Bershadker, nyilatkozatában egyenesen az állatok és állattartók érdekében elért "történelmi jelentőségű győzelemnek" nevezte a törvény elfogadását. "A kölyökkutyagyárakban, barbár körülmények között szaporított állatok értékesítésének megszüntetésével New York végre elveszi a lehetőséget a brutalitásból nyerészkedő kiskereskedőktől és a kereskedelmi szaporítóktól" - fogalmazott.

Forrás: Tijana Drinic / Unsplash

Míg az állatvédő csoportok üdvözölték a törvényt, a kisállatkereskedők arra hívták fel a figyelmet, hogy a szabályozás károsítja az ágazat tisztességesen működő szereplőit, egyebek között azzal, hogy megnehezíti a háziállatok beszerzését és elősegíti az etikátlan tenyésztők térnyerését a feketepiacon. Jelenleg ugyanis az engedélyezett és szabályozott helyi kereskedések ellenőrzik a tenyésztőket és szavatolják az újonnan született állatok egészségét és megfelelő elhelyezésüket.

Forrás: MTI.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek