Nemsokára több lesz a műanyag a vizeinkben, mint a hal!

Az idei, június 8-án ünnepelt óceánok világnapja arra összpontosít, hogy a világ hogyan tud együttműködni a tengerek egészségének és biológiai sokféleségének védelmében, amikor a legnagyobb veszély fenyegeti bolygónkat. 

Bolygónk felszínének több mint, 70 százalékát víz borítja, amelynek jelentős részét a három óriási óceán teszi ki, a Csendes-óceán, az Indiai-óceán, és az Atlanti-óceán.

A műanyagok tönkreteszik a víz alatti élővilágotForrás: Shutterstock/Marti Bug Catcher

Az óceánok világnapjának célja, hogy emlékeztessen bennünket az óceánok mérhetetlen fontosságára és az egészséges bolygó fenntartásában játszott szerepükre. Ehhez kapcsolódik az SDG14, amelynek egyik célja, hogy 2025-ig jelentősen csökkentse a tengeri szennyezés minden típusát.

Mi az SDG14?

"Az SDG14- Élet a víz alatt" az Egyesült Nemzetek Szervezete által 2015-ben meghatározott 17 Fenntartható Fejlődési Cél egyike. Ide tartozik a szennyezés és a túlhalászás megszüntetése az óceánok egészségének és a tengeri élőlények túlélésének biztosítása érdekében, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a globális gazdasági fejlődés és az éghajlat szabályozása szempontjából.

A túlhalászás az egyik legnagyobb problémaForrás: Shutterstock/Paco Como

Íme a legfontosabb célok:

  • 2025-ig jelentősen csökkenteni kell a tengeri szennyezés minden típusát
  • Ökoszisztémák védelme és helyreállítása a tengereken és a partok mentén
  • Csökkenteni az óceánok savasodását a tudományos együttműködés fokozásával
  • A fenntartható halászat előmozdítása a kitermelés, a túlhalászás és a pusztító halászati gyakorlatok szabályozásával
  • A kisüzemi halászat támogatása
  • A nemzetközi tengerjog végrehajtása és érvényesítése
Kevesebb szemeteléssel sokat tehetünk az óceánok tisztaságáértForrás: Shutterstock/Sorapop Udomsri

Fontos megjegyezni, hogy az óceánok táplálékot szolgáltatnak, oxigént termelnek, szabályozzák az éghajlatunkat és még sok minden mást is. Az óceánokat, tengereket rengeteg gumiabroncs, cigarettacsikk, építőanyag, kozmetikum és csomagolóanyag szemcsék, és halászeszközök szennyezik, a becslések szerint minden évben millió tonnányi hulladék halmozódik fel a vizekben. Az egyik legmegdöbbentőbb talán, hogy egyes becslések szerint 2050-re elérjük azt a tenger szennyezettségi szintet, hogy több műanyag lesz a vizeinkben, mint hal.

Mit tehetünk mi az óceánok védelme érdekében?

  1. A legfontosabb, hogy tájékozódjunk, legyünk nyitottak a nemzetközi, hazai környezetvédelmi szervezetek kommunikációjára, és olvassunk minél több cikket, fórumot a témában.
  2. Ha külföldre megyünk nyaralni, ne szemeteljünk, és olyan éttermekben együnk, ahol fenntartható halászatból készítik az ételeket. Ha ajándéktárgyakat vásárolnánk, csak olyat vegyünk, amiről biztosan tudjuk, hogy nem úgy állították elő, hogy tengeri állatot gyilkoltak érte. 
  3. A környezettudatosság is rendkívül fontos, ezért a kozmetikumok vásárlásánál nagyon körültekintőnek kell lennünk, hogy az adott termék mit tartalmaz. Egyes szépítkezőszerekhez például olyan, veszélyeztetett fajokat használnak fel, mint a csikóhal.
  4. Csökkentsük a vízfogyasztásunkat, amivel nem csak az óceánok élőlényeinek, hanem közvetlenül magunknak is jót teszünk.
  5. Redukáljuk a kevesebb le nem bomló műanyag hulladék mennyiségét. A PET palackos ásványvíz helyett válasszuk a ballonos vízszolgáltatást.

Forrás: (worldoceanday.org, capitalmonitor.ai, xforest.hu, montiviz.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek