Videó: Robothalakat fejlesztettek ki Kínában, amelyek felfalják az óceáni szemetet

A mikroműanyagot "evő" robothalak egy napon segíthetnek megtisztítani a világ szennyezett óceánjait – állítja a délnyugat-kínai Csengtuban található Szecsuán Egyetem kínai tudósokból álló csoportja. A puha tapintású és mindössze 1,3 centiméteres méretű robotok a sekély vizekben fel tudják szippantani a mikroműanyagot – írja a Reuters.

Minden évben nagyjából 13 tonna műanyag kerül az óceánokba - illusztrációForrás: Shutterstock/ Larina Marina

"A csapat célja, hogy a robothalak begyűtjsék a mikroműanyagokat a mélyebb vizekben is, és információkkal szolgáljanak a tengeri szennyezés valós időben történő elemzéséhez" – mondta Wang Yuyan, a robotot kifejlesztő egyik kutató.

A fekete hal "napelemes", a fény segítségével képes az uszonyaival csapkodni és a testét mozgatni. A tudósok a fény segítségével tudják tehát irányítani a halakat, hogy elkerüljék az ütközést más halakkal vagy hajókkal. Ha egy valódi hal véletlenül mégis megenné, akkor károsodás nélkül képes megemészteni az apró kütyüt – mondta Wang.

A professzor szerint a könnyű, miniatürizált robotot sokféleképpen lehet felhasználni, például orvosbiológiai vagy veszélyes műveleteknél is. Egy ilyen apró robot a testet is segíthet megszabadítani bizonyos betegségektől, de hozzátette, hogy a robotokkal elsősorban a mikroműanyagok begyűjtésén dolgoznak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek