Egy Németországnál is nagyobb területet zárnak le a veszélyeztetett állatok védelmében

Ausztrália azt tervezi, hogy megháromszorozza egy ökológiailag fontos tengeri park méretét, és egy Németországnál nagyobb területet zár le a halászat és a bányászat elől – jelentette be hétfőn a kormány, ezzel védve a veszélyeztetett tengeri madarak és állatok millióit.

A Macquarie-sziget a királypingvinek hazájaForrás: Shutterstock/Andreanita

A Macquarie Island Marine Park, amely Ausztrália délkeleti partjainál, Tasmania és az Antarktisz között, az óceán déli részén található, a tervek szerint 475 465 négyzetkilométerre bővül – írja a CNN.

Ausztrália környezetvédelmi minisztere, Tanya Plibersek szerint a park mintegy 93%-a teljesen védett tengeri szentély lesz, elzárva a halászat, a bányászat és más kitermelési tevékenységek elől.

A világörökség részévé nyilvánított Macquarie-sziget a sebezhető tengeri madarak millióinak és veszélyeztetett vadon élő állatoknak, köztük fészkelő albatroszoknak, elefánt- és szőrfókáknak, bálnáknak és számos pingvinfajnak hazája.

„Szeretném megvédeni óceánjainkat a gyerekeink és unokáink számára. Ez a bejelentés része küldetésünknek, hogy megóvjuk Ausztrália különleges helyeit, különösen azokat, ahol a veszélyeztetett fajok élnek" – mondta Plibersek közleményében.

Az elefántfókák védelme is rendkívül fontos a szigetenForrás: Shutterstock/Samuel Bloch

A tengeri park bővítését üdvözölték a környezetvédelmi csoportok, mondván, hogy ez hatalmas győzelem a régió tengeri élővilága számára. Hozzátették, hogy ezek az állatok a Macquarie-szigetet körülvevő vizekből szedik minden táplálékukat, és ha ezt a területet szinte teljes mértékben védik, az elősegíti e fajok védelmét a jövő generációi számára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek