Rendkívüli felfedezést tettek a Galápagos-szigeteknél

Senki sem hitte, hogy még létezhetnek érintetlen korallzátonyok, de hát a legnehezebben megtalálható természeti kincsek általában a tengerfenéken rejtőznek. Ez a mostani felfedezés egy tengeri rezervátum mélyén történt, ahol egy nagyjából 2 kilométer hosszúságú, érintetlen korallzátonyra bukkantak.

Az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek egy vulkanikus szigetcsoport a Csendes-óceánban, melynek része a Galápagos Tengeri Rezervátum (Galapagos Marine Reserve - GMR), melynek területe körülbelül 133 000 km². Ezen a hatalmas, vízalatti területen azonosították azt a korallzátonyt, amelynek létezéséről eddig a pillanatig semmit sem tudtak. A friss és jelentős felfedezésről videóban is beszámoltak.

A természetnek ez a kis csodája egy még soha fel nem fedezett víz alatti domb tetején található. Szerkezete több mint fele élő korallból áll, ami kivételes azon mélységekben, ahol megtalálták. A GalapagosDeep2023 tudományos expedíció bukkant a világ teljesen érintetlen korallzátonyára, amelynek hossza nagyjából 2 km és körülbelül 400-600 méter mélyen fekszik a víz alatt.

Az érintetlen mélytengeri korallzátony, amelyre rábukkantakForrás: AFP/Handout

A Galápagos Tengeri Rezervátum (GMR) a világ egyik legnagyobb védett tengeri területe, és már önmagában is az UNESCO Világörökség része. Az 1998-ban hivatalosan védett területté nyilvánított víz alatti terület számos ikonikus tengeri fajnak ad otthont, köztük a világ legnagyobb kalapácsfejű cápáinak, galápagosi oroszlánfókák és pingvinek populációinak.

Galápagos-szigeteken rengeteg, különleges állat él, többek között a galápagosi oroszlánfókákForrás: Biosphoto via AFP/Antoine Lorgnier / Biosphoto/Antoine Lorgnier

Egészen idáig a Darwin partjainál található természeti csodáról, a Wellington-zátonyról hitték azt, hogy az egyetlen korallzátony, amely túlélte az 1982-1983-as El Niño-t, egy időszakos éghajlati jelenséget, amely a tengervíz drámai felmelegedését okozta. Ennek az új felfedezésnek köszönhetően azonban elmondható, hogy a védett vizeken élő korallközösségek fennmaradtak, és mindennek ellenére a Galápagos Tengeri Rezervátum mélyén élnek. 

A kutatók minden technikát és eszközt bevetettek, hogy feltérképezzék a területet, és nem várt sikerre bukkantakForrás: galapagosdeep2023.com

Ezt a rendkívüli felfedezést a GalapagosDeep2023 szakértői, azaz a Woods Hole Oceanográfiai Intézet, a Bristoli Egyetem, a Boise Állami Egyetem és az Essex Egyetem tudósai tették, a Galápagos Nemzeti Park Igazgatóságával, a Charles Darwin Alapítvánnyal, illetve az Ecuadori Haditengerészet Oceanográfiai és Antarktiszi Intézetével együttműködve.

A korallok több ezer évesek is lehetnek.

Ez a felfedezés olyannyira fontos, hogy José Dávalos, Ecuador környezetvédelmi, vízügyi és ökológiai minisztere a Twitteren ezt írta: „Galápagos ismét meglep minket! Egy tudományos expedíció felfedezte az első teljesen érintetlen, körülbelül 2 km hosszú korallzátonyt a tenger tetején, bőséges tengeri élővilággal."

A Charles Darwin Foundation fotója, melyen az utóbbi idők legnagyobb felfedezése lehet a mélytengeri ökoszisztéma kutatásbanForrás: AFP/Handout

Stuart Banks, a Charles Darwin Alapítvány kutatója és egyben az expedíció egyik résztvevője arra hívta fel a figyelmet, hogy: „Ezeknek a korallzátonyoknak az a lenyűgöző aspektusa, hogy ősiek évszázadok vagy évezredek óta háborítatlanok, és lényegében érintetlen, ellentétben azokkal, amelyek a világ óceánjának sok más részén találhatók. A tengeri rezervátum nyílt vizeinek kevesebb, mint 5 százalékát tárták fel modern expedíciók során, szóval lehetséges, hogy vannak még ehhez hasonló zátonyok" – fejtette ki. Reméljük, hamarosan újabb-és újabb feltáratlan csodákra lelnek még a tengerek, óceánok mélyén, és óvnak meg.
(Forrás: siviaggia.itreuters.comgalapagosconservation.org.uk

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek