Jó hír: A hattyúk is visszatértek az életre kelt Vekeri-tóra

A Vekeri-tó egy igazán kedvelt pihenő- és kirándulóhelynek számított Debrecen környékén még mielőtt 2022-ben súlyos aszály sújtotta volna a környéket. A tó medre ekkor cserepesre száradt, a stégek szárazon árválkodtak, majd az őszi csapadékos időjárás után szinte rétté változott.

Drónnal készült képen az életre kelt Vekeri-tó Debrecen közelében január 30-án.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A haon.hu cikke szerint január közepén már látható volt némi víz a mederben, de az élet még nem tért vissza a mesterséges tó környékére. Mára azonban, valószínűleg a sok csapadéknak köszönhetően, egyre több a víz az üdülő- és pihenőtóban. Olyan sok, hogy még a hattyúk is visszatértek és illegetik magukat a víztükörben, a sétálók nagy örömére.

A víztározót 45 éve alakították ki; lehet itt piknikezni, kirándulni, horgászni. Ha nem következik be ilyen aszályos időszak, akkor télen általában befagy a tó vize, néha annyira keményre, hogy csúszkálni is lehet rajta. A történetek szerint innen indult a Campus Fesztivál, de tartottak már itt EFOTT-ot is. Most viszont csak az a lényeg, hogy újra visszatért és utat tört magának az élet a tó körül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek