Olyan alacsony a Velencei-tó vízszintje, hogy pótolni kell

Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból - jelentette be az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Velencei-tó Gárdonynál idén nyáron. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél.Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A Velencei-tó péntek reggeli vízállása 85 centiméter volt, ami 45 centiméterrel van a téli minimum üzemvízszint alatt, vagyis jelenleg 11,47 millió köbméter víz hiányzik a tóból. Hiába volt az átlagosnál csapadékosabb az augusztus, a szeptember és a november is, a lehullott eső jelentős részét elnyelte a kiszáradt talaj, így a tó nem kapott elegendő természetes pótlást. A 900 ezer köbméternyi vízmennyiség leeresztése hétfőn kezdődik meg.

Az éghajlatváltozás és az átlagostól jelentősen elmaradó csapadékmennyiség miatt a Velencei-tó vízszintje már 2021-ben rendkívül alacsonyan volt: szeptember végén mindössze 71 centimétert mértek, miközben ebben az időszakban átlagosan 130 centiméter körül szokott lenni.

Az utóbbi néhány évben a tó vízpótlását szolgáló Zámolyi- és Pátkai-tározó vizének minősége leromlott, alkalmatlanná téve a tározókat a vízpótlásra, kizárólag a hűvösebb őszi-téli időszakban volt lehetőség arra, hogy megkezdődhessen a Velencei-tó lassú és óvatos vízpótlása.

Először 2021 őszén eresztettek vizet a tóba, amit 2022 februárjában be kellett fejezni, mert a vízminőségi értékek miatt a Pátkai-tározó vize használhatatlanná vált a tó táplálására.

A mostani időpont azért ideális a vízeresztésre, mert az utóbbi napok bőséges csapadéka jelentősen felhígította a tározott vizet, így a korábbi vízminőségi problémák nem állnak fenn. Ugyanakkor a szakemberek helyszíni és laboratóriumi mérésekkel is folyamatosan vizsgálják a tóban lévő, illetve az oda érkező víz minőségét.

Emellett a vízeresztéssel párhuzamosan a Pátkai-tározó folyamatosan fennálló vízminőségi problémáinak kezelésére egy "megkerülő csatorna" és az oda vezető vízkormányzó létesítmény kialakítása is zajlik, aminek segítségével a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb, vízminőségromlás nélkül juthat a tóba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek