Kizárták a látogatókat erről a görögországi szigetről

A döntést, miszerint, hogy lezárják a szigetet, természetvédelmi okokból hozták a krétai hatóságok: úgy rendelkeztek, hogy belépési tilalmat rendelnek el Chrissi szigetére, mivel a földdarab egyedi növényvilágát – ha akaratlanul is – de a sok turista az évek alatt nagyon megkárosította. 

A sziget Golden Beach nevű strandja volt az egyik favoritForrás: Shutterstock.com / Georgios Tsichlis

A kis sziget egyébként Kréta déli partjaitól 15 kilométerre fekszik, és természetvédelmi területnek számít, valamint lakatlan. Strandjai kivételesen szépek és érdekes növényvilága miatt is kedvelt célpontja volt a kirándulóknak. Olyannyira, hogy évente kétszázezren is felkeresték, sőt sokan itt is táboroztak a nyári hónapokban. Ennek azonban most vége – írja a stern.de a dpa híre alapján.

A krétai regionális közigazgatási hatóság szerint Chrissi növényvilága tönkrement a sok látogató miatt. Különösen az ún. Chrissi-cédrusok, melyek a homokos tengerparton is képesek meggyökerezni. 

A turisták rohamát  több száz éves példányok is megsínylették.

A fák nagy részének kitépték a gyökerét, a növények kiszáradtak, ezért a hatóság szerint nagy szükség van a látogatási tilalomra, hogy a természet magához tudjon térni.

A nyáron sátrakban vagy maguk építette kunyhókban itt lakó emberek megcsapolták a talajvizet, ami hiányzott a növényeknek. Az itt járók szemeteltek, és még járműveket is hoztak a természetvédelmi területre. A szigeten az új szabályok szerint már nem lehet kikötni, csak csónakkal, vagy úszva lehet megközelíteni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek