Ez a sivatag időnként meseszép rétté változik, és végre meg is védik

A chilei Atacama-sivatag a világ egyik leglenyűgözőbb látnivalója. A Föld legnaposabb helye és a bolygó legszárazabb, nem sarki sivataga. Az Atacama elsősorban a lávamezőiről, hatalmas sósíkságairól és ásványbányáiról ismert. De van még egy természeti jeleség errefelé, amely igazán egyedivé teszi: a sivatag kinézete 3-5 évente teljesen megváltozik, amikor virágba borul.

Néhány évente virágtakaró borítja a világ legszárazabb sivatagátForrás: AFP/Martin Bernetti

Ha a terület különösen nagy mennyiségű csapadékot kap a téli szezonban, több mint 200 növényfaj virágzik a sivatagban, és élénk színű virágszőnyeget hoz létre. Emiatt a lenyűgöző látvány miatt döntöttek most úgy, hogy az Atacama hatalmas területeit nemzeti parkká alakítják.

Az arra járók nem győzik fotózni a lenyűgöző jelenségetForrás: AFP/Martin Bernetti

2022 október elején Gabriel Boric, chilei elnök bejelentette a nemzeti park létrehozását az Atacama déli részén, hogy megőrízhessék ezt a különleges jelenséget, amely a Copiapo régióban fordul elő, mintegy 500 km-re északra Santiagótól. Hozzátette, hogy megvédi a területet a fejlesztésektől és finanszírozza az ökoszisztémák kutatását. A környezetvédelmi aktivisták és a lítiumot bányászó cégek között már eddig is hatalmas konfliktusok alakultak ki. A ritka fém iránti kereslet szárnyal, mivel elektromos járművek akkumulátoraiban és más termékekben használják. Ennek kívánnak most korlátokat szabni.

Elképesztő színeket ölt és élettel telik meg ilyenkor a máskor kopár tájForrás: AFP/Sebastian Ojeda

A védett terület pontos határait egyelőre nem erősítették meg. A park valószínűleg nem fedi le az egész sivatagot, amely több mint 41 000 négyzetmérföldön húzódik Chile csendes-óceáni partja és az Andok között de a virágokkal borított terület egészen biztosan a kijelölt részen belül lesz.

Amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségű csapadék esik, különböző színű és fajtájú virágok bukkannak elő a köves-homokos tájonForrás: AFP/Antoine Lassagne

A hivatalos kijelölés időpontját még nem tűzték ki, de amikor ez megtörténik, az Atacama Chile 44. nemzeti parkja lesz. Az észak-patagóniai gleccserektől az ország középső régióinak szőlőültetvényéig az ország tájának nagy része már hivatalosan is védett. Hamarosan pedig az Atacama csodálatos virágzása a jövő generációi számára is biztosított lesz – írja a timeout.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek