Híres festmény mögött bukkantak Van Gogh önarcképére

A Skót Nemzeti Galéria konzervátorait hatalmas meglepetés érte, mikor röntgennel elemezték Vincent van Gogh egyik festményét. A Van Gogh által 1885-ben elkészült "Egy parasztasszony feje" című festmény hátoldalán a holland festő eddig ismeretlen önarcképe volt elrejtve – adta hírül a LiveScience.

Az önarckép a festmény hátoldalán rejtőzködöttForrás: AFP/Neil Hanna

Az alkotást a vászon hátuljára erősített ragasztó- és kartonréteg takarta. A múzeum munkatársai azt gyanítják, hogy az anyagokat valamikor a 20. század elején vihették fel, hogy megvédjék a műalkotást egy közelgő kiállítás előtt. "Ez egy nagyon izgalmas felfedezés" - mondta Lesley Stevenson, a múzeum vezető restaurátora. Hozzátette: "Nem vártunk sokat a szerény kis festménytől, de a szkennelés felvételei hamar felülvizsgálták elképzeléseinket." 

Van Gogh "Egy Parasztasszony feje"  festménye egy sorozat része, amelyen a kis dél-hollandiai gazdálkodóközösség, Nuenen dolgozóit örökítette meg. A híres festő az 1880-as években élt a településen rövid ideig, a képen látható asszonyt Gordina de Groot-nak hívták. Van Gogh 1885-ben egyik festőbarátjának kifejtette, hogy mennyire lenyűgözik őt sorozatának alanyai. Van Gogh élete vége felé, mikor Párizsban élt, körülbelül 20 önarcképet készített. A múzeum jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehetne a legjobban eltávolítani a nem kívánt rétegeket, védőanyagokat a festés károsítása nélkül. A festmény és az önarckép a múzeumban az "Ízelítő az impresszionizmusba" című kiállítás részeként tekinthető meg július 30 és november 13 között.

(A borítókép forrása: AFP/Magali Cohen / Hans Lucas/Magali)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek