A nyár ikonjának meg vannak számlálva a napjai?

Egy tanulmány szerint több mint ezer pálmafajt fenyeget a kihalás veszélye. A tudósok mesterséges intelligencia segítségével értékelték a teljes pálmacsaládot fenyegető kockázatokat, a magas fáktól kezdve egészen a kúszó növényekig – olvasható a BBC oldalán.

A pálmafák több mint felét fenyegeti a kihalás veszélyeForrás: Shutterstock/masa.k

A pálmafa egy hatalmas növénycsalád, amely emberek millióinak biztosít ételt, italt és menedéket. "Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a biológiai sokféleség megóvása érdekében, amely több mint ezer pálmafajt foglal magában, amelyekről ma már tudjuk, hogy veszélyben vannak" - mondta Dr. Sidonie Bellot, a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kert munkatársa.

Elmondta, hogy intézkedésekre van szükség a növények megóvása érdekében, amihez viszont adatokra van szükség. Mindez nem valósítható meg azon emberek segítsége nélkül, akik a pálmák hazájában élnek és használják is őket.

A pálmafáknak számos felhasználása létezik, leszüretelik a termését, a kókuszdiót és a datolyát, pálmaolajat készítenek belőle, illetve bútorokat, gumit és köteleket.

A tudósok aggódnak, hogy a népszerű díszpálmák és kereskedelmi forgalomban termesztett fajok kevésbé ismert vadon élő rokonai kihalhatnak. Azt mondják, hogy a vadon élő növények felbecsülhetetlen értékűek a helyiek számára, de még azelőtt eltűnhetnek, hogy teljes potenciáljukat megismernénk. Adataik szerint több mint ezer fajt – a pálmák több mint 50%-át – fenyegeti a kihalás.

A pálmafák leveleit számos területen felhasználjákForrás: Shutterstock/MariaFedorova

A csapat Madagaszkárt, Új-Guineát, a Fülöp-szigeteket, Hawaiit, Borneót, Jamaicát, Vietnamot, Vanuatut, Új-Kaledóniát és Sulawesit jelölte meg a pálmavédelem kiemelt régióiként. A Nature Ecology and Evolution folyóiratban publikált kutatás szerint 92 régióban legalább 185 hasznosításra alkalmas pálmafaj kerülhet veszélybe, ami tovább hangsúlyozza e növények védelmének szükségességét.

A borítókép forrása: Shutterstock/whiran

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek