Jó hír: Mostantól jobban védik Európa legnagyobb sós vizű lagúnáját

Önálló jogalanyi státuszt kapott Európa legnagyobb sós vizű lagúnája, a délkelet-spanyolország a spanyol parlament szerdai döntésével, amely nagyobb védelmet biztosít a terület veszélyeztetett ökoszisztémája számára a jövőben.

A lenyűgöző Mar Menor egyik mólójaForrás: David Franklin Fernandez/Wikimedia Commons

Környezetvédők és a helyiek régóta próbálták felhívni a figyelmet Mar Menor szennyezésére, amelyet az urbanizáció, a növekvő turizmus, a bányászat és a mezőgazdaság okoz. Utóbbi esetében például a beszivárgó műtrágya fokozza a víz algásodását, kipusztítva az ott élő különleges hal- és rákfajokat.

A lagúna önálló jogi személlyé nyilvánítását csaknem 640 ezer ember támogatta aláírásával két évvel ezelőtt.

Így került a kérdés a spanyol parlament elé, amelynek alsó- és felsőháza is jóváhagyta az erről szóló jogszabályt. Így Európában Mar Menor lett az első olyan természeti terület, amelynek elismerték a "természetes létezéshez, virágzáshoz és fejlődéshez" való alapvető és elidegeníthetetlen jogát.

A világon azonban ez nem példa nélküli. Elsőként Új-Zéland adott jogi státuszt a Whanganui folyónak 2017-ben, majd ugyanabban az évben Indiában hasonló döntés született a Gangeszről és legnagyobb mellékfolyójáról, a Jamunánról, hogy megóvják őket a további szennyezéstől, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek