Videó: Elhatalmasodott a vaddisznó-invázió a spanyol városokban

Nagyobb vaddisznó csoportok jelentek meg néhány spanyol városban, és a hatóságok szerint már nincs más választás, mint levadászni őket, mivel komoly veszélyt jelentenek az emberekre – olvasható a Reuters oldalán.

A vaddisznók bemerészkednek a kertekbe és széttúrják a földet és a kukákatForrás: AFP/Menahem Kahana

A vaddisznók úgy barangolnak a spanyol belvárosokban, mint a macskák: szemeteskukákat túrnak szét, gyakran okoznak robogó- és kerékpárbaleseteket, vagy zaklatják a bevásárlószatyrokat cipelő lakosokat. Olyannyira hozzászoktak a városi hulladék turkálásához, hogy már nem akarnak visszatérni a vadonba.

Augusztusban egy kislányt szállítottak kórházba komolyabb sérülésekkel, miután vaddisznóval találkozott a Barcelonától északkeletre fekvő tengerparti Cadaques városában, és a kolumbiai popsztárt, Shakirát és kisfiát is megtámadta egy vaddisznó, miközben egy barcelonai parkban sétáltak. Tavaly Barcelonában már több mint 1200 esetet jegyeztek fel vaddisznókkal kapcsolatban.

Egyre több közúti balesetet okoznakForrás: AFP/Yomiuri/Talashi Ozaki

"Egy állatorvos sem szeret állatokat ölni. De nem tudjuk visszaengedni őket a természetbe, mert elveszítették az ösztöneiket" – mondta Carles Conejero a barcelonai vaddisznóprobléma kezelését célzó programért felelős állatorvos. 

Az interjút követő éjjel Conajero és csapata ejtőhálóval fogott el egy egész vaddisznókondát, amelynek egyedeit először benyugtatózták, majd elaltatták. Bár a vaddisznó-probléma nem újkeletű Spanyolországban, a helyzet sokat romlott a koronavírus-járvány idején az elmúlt két évben, amikor a vadállatok egyre közelebb merészkedtek a lakónegyedekhez. 

A tervezett befogásokon kívül a barcelonai vaddisznó-populáció szabályozási program részeként megerősítik a szemeteskukákat a közterületeken, megbüntetik a vaddisznókat etető lakosokat, valamint az elaltatott vaddisznókat megvizsgálják az esetleges betegségekkel és táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban. A helyi lakosok egyetértenek abban, hogy abba kell hagyni a vaddisznók etetését, az illetékesek pedig reménykednek, hogy be is tartják ezt a fontos szabályt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek