Ma van a tiszta hegyek napja!

Szeptember 26-án, "A tiszta hegyek napján" a környezetvédelem fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Ezen a napon nemzeti parkok igazgatóságai, és zöld szervezetek szerveznek társadalmi munkát és gyűjtenek hulladékot, tisztítják a természetet. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük Európa legszebb és legtisztább nemzeti parkjait. 

Tudtátok, hogy Európában több mint 400 nemzeti park található? Legtöbbjük Finnországban, Oroszországban és Norvégiában van – ezt követi Svédország és Olaszország. De hol találjuk a legjobb európai nemzeti parkokat, a legszebb hegyeket, és melyek a legkalandosabb kirándulóhelyek Európában? Most kiderül!

A Plitvicei-tavak vízeséseiForrás: Shutterstock/Ruslan Kalnitsky

Ha ilyen témáról van szó, a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, ami a Dinári-karszthoz tartozik mindig ott van, az elsők között a ranglistában. Úgy is, ha ingyenes a belépés és egyre emelkedő jegyárakkal is. Sajátos geológiája, geomorfológiája és hidrológiája miatt valóban a világ egyik leglenyűgözőbb karsztjelensége, így nem csoda a sok látogató.

A 295 négyzetkilométeres erdőrezervátum Európa egyik legnépszerűbb látnivalója, amely 1979-ben került fel a világörökségi listára. A tieznhat darab lépcsőzetesen elhelyezkedő, összekapcsolt tó, és a 92 csodálatos vízesés a kalandozók paradicsoma. Aki igazán jó fotókat szeretne készíteni, az keresse fel a nemzeti park területén elhelyezkedő karsztbarlangokat, a mohával benőtt sziklákat és a tavakon keringőző vízililiomokat. A nemzeti park vizei mentén lévő erdőkben barnamedve, hiúz, őz, vaddisznó, farkas és róka is él, valamint 160 madárfaj, köztük fekete gólya, sas, vándorsólyom, kuvik. 

2. Oulanka Nemzeti Park - Finnország

A finn Lappföldön, az orosz határ közelében található Oulanka Nemzeti Park a természetbarátok nagy kedvence. Oulanka erdői és völgyei ideális helyek a túrázóknak, míg az Oulankajoki-folyó remek hely a kenuzáshoz. A festői tájat kedvelőknek szintén szerencséje van.

Őszi látkép az Oulanka nemzeti parkraForrás: Shutterstock/Mazur Travel

Az olyan helyek, mint az Oulanka-kanyon és a Ristikallio-sziklák lenyűgöző kilátást kínálnak, ráadásul könnyen megközelíthetők, és a nemzeti park jelképe, a Calypso-orchidea is alig látható másutt. Az igazán bevállalósak teljesíthetik a 80 kilométeres közkedvelt Karhunkierros (Medve-ring) túraútvonalat, az éjszakákat pedig az út mentén lévő kis kunyhókban tölthetik el, méghozzá ingyen.

3. Triglav Nemzeti Park - Szlovénia

Az ország egyetlen nemzeti parkjában a látogatók elbűvölő zöld völgyekben, csendes erdőkben és a 2846 méter magas Triglav-hegy tetejéig túrázhatnak. De vannak más látnivalók is a parkban, beleértve a Kranjska Gora és a Vogel sípályákat, valamint a Bohinji-tó lágy vizét, ahol kajakozni vagy SUP-ozni is lehet. Ez a hatalmas, vonzó és egyedülálló nemzeti park végtelen erdőket, magas hegyeket és tiszta vizeket rejt, amelyek a legmagasabb csúcsból a folyókba, tavakba és patakokba áramlanak.

A Triglav nemzeti park kristálytiszta vizeiForrás: Shutterstock/Barat Roland

Ennek a gyönyörű és élénk tájnak a képét egyedülálló növény- és állatvilág gazdagítja, számos ritka és speciálisan védett növény- és állatfajjal. Érdemes felfedezni a Vintgar és Pokljuka-szorosokat, a Šum és Savica vízeséseket, a hangulatos kis kápolnákat és a Ribčevo Laz-ban található négyszívű ember emlékművet. 

4. Cévennes National Park- Franciaország

Franciaország déli részén, ebben a hegyvidéki nemzeti parkban minden megtalálható: barlangok, patakok, biológiai sokféleség. Cévennes gazdag növény- és állatvilága, és a franciaországi vidéki élet megőrzése is hozzájárult ahhoz, hogy a park az UNESCO világörökség részévé váljon. A Cévennes Nemzeti Park fantasztikus választás egy kiruccanáshoz, túrázáshoz vagy horgászáshoz.

Cévennes festői vízeséseiForrás: Shutterstock/theinfinitesecond

A fenyvesekkel, tölgyesekkel és gesztenyeligetekkel szegélyezett festői kis utak a kerékpározás szerelmeseinek kedveznek. Nem érdemes kihagyni a mészkőképződmények hihetetlen látványát sem az Aven Armand barlangban. 

5. Hohe Tauern National Park - Ausztria

A Hohe Tauern Nemzeti Parkban található Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a 3798 méter magas Grossglockner, valamint Európa legmagasabb vízesése, a 380 méter magas Krimml-vízesés. Bár rengeteg túrát lehet tenni a nemzeti parkban, egy jó alternatíva lehet, ha egyik nap a Nemzeti Park terepjárói egyikével fedezzük fel a környéket.

Alpesi legelők, és havas hegycsúcsok Ausztria nemzeti parkjábanForrás: Shutterstock/Nyokki

A hívogató alpesi legelők, az örök jég birodalmának számító gleccserek, az impozáns saskeselyűk és szabadon élő mormoták miatt, a Hohe Tauern Nemzeti Parkot külön világként emlegetik. Európa második legnagyobb nemzeti parkjában található egy multimédiás természeti múzeum is, ahol rossz idő esetén virtuálisan is bejárható és megismerhető a Hohe Tauern színes élővilága.

5. Gran Paradiso National Park - Olaszország

Ez az Olaszország északnyugati részén található Graian Alpokban található nemzeti park volt az ország első nemzeti parkja, amelyet az egykor veszélyeztetett alpesi kőszál védelmére hozták létre. Ez a természetvédelmi kezdeményezés a mai napig nagy erőfeszítésekkel folytatódik a park élővilágának védelme érdekében.

A Gran Paradiso Nemzeti Park a kőszáli kecskék hazájaForrás: Shutterstock/Roberto Caucino

A nemzeti park legjellegzetesebb állata, és egyben jelképe a kőszáli kecske, belőlük mintegy 2500 példány él a területen. A Gran Paradiso hegye is figyelmet érdemel, mivel ez az egyetlen hegy Olaszországon belül, amely eléri a 4000 métert. Valsavarancheba a túrázók kedvenc helyszíne, de érdemes felkeresni a Lillaz-vízesést, és Introd kastélyát is.

 Forrás: europeanbestdestinations.com, roadaffair.com, worldpackers.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek