Fény és zene, szüreti piac és őszi expressz - Így érkezik az őszi napforduló

Az őszi napéjegyenlőség, vagy napforduló az idén szeptember 23-án 2 óra 23 perckor köszönt be. Ettől kezdve a Nap eltávolodik az Egyenlítőtől a Baktérítő felé, sugarai pedig egyre laposabb szöget zárnak be a föld tengelyével. Ekkor köszönthetjük a csillagászati őszt.

Az északi féltekén ekkor rövidülnek a nappalok és a hőmérséklet is csökkenni kezd. Az ősi hitvilág szerint ettől a naptól kezdve erősebbé válik a sötétség és fogyni kezd a külvilági tűz, viszont a befelé forduló tűz élénkülni fog. Az elgondolás a mai modern életünkre lefordítva kifejezetten reménykeltő, mivel ha mi is így gondolkodunk, akkor talán egy kicsit több időnk lesz önmagunkra és családtagjainkra.

Annyira egyedi hangulata van ennek az évszaknak - még a fényei is másmilyenekForrás: Lukasz Szmigiel / Unsplash

Érdekes tény, hogy a régi kelták és a kínaiak már augusztus elején megtartották az ősz kezdőünnepét. A kínai naptár szerint az ősz augusztus 7-én kezdődik és november 6-ig tart. A Hold imádatán alapuló őszközépünnep, vagy aratóünnep, az újév után a második legnagyobb kínai fesztivál, jellegzetes étele az édes babpasztával töltött, részletgazdag holdsütemény.

A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek jellemzik. Ez a virág a japánok és kínaiak „őszi rózsája". A virág Európában is elterjedt, így lett a krizantém őszszimbólum, a temetők halottak napi dísze.

Az őszi napforduló a Földanya ünnepe is. Ekkor ünnepeljük a beérett termést, ilyenkor kezdenek bele a gazdák a szüretbe is. Bár a Nap bágyadtabban süt, még van ereje, ami kellemesen átmelegíti a földet, de már készül a visszavonulásra, a pihenésre, a nyugalomra.

Az ősi kelták Mabon ünnepének nevezték az őszi napéjegyenlőség napját, melynek fő színe a barna, sárga és a narancs voltak.

Nagy-Britanniában és Írországban ilyenkor elzarándokoltak a temetőkbe, és ott tüzet gyújtva elzavarták az ártó szellemeket. Úgy hitték, ilyenkor mikor az éjszaka és a nappal egyenlő hosszúságú, biztonságosabban elvégezhetők a szertartások.

Őszi fények, emlékezetes programok

Éjszakai kalandtúrára várnak a Budakeszi Vadasparkba szeptember 23-án. A kalandos éjszakai szakvezetések során felfedezhetjük a Vadaspark izgő-mozgó éjszakai állatainak életét. A túrákra, ahol sok lesz a séta, ajánlott vinni fej- és/vagy zseblámpát.

Pécsen szintén szeptember 23-án szervezik meg a Fény és zene az őszi napéjegyenlőség idején című programot, melynek lényege, hogy analóg megoldással, élőben megszülető fényinstallációkkal "öltöztetik fel" a Pintér-kert Arborétum szobrait, fáit és bokrait a szervezők. A hangulatot elektronikus zenei produkciók fokozzák, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának oktatói és diákjai jóvoltából. A program kezdete 20 óra, részvételi díj a Pintér-kerti belépő ára.

Forrás: Czakó Kert Piacz / Facebook.com

A Szüreti Czakó Piaczot már másnap, szeptember 24-én tartják. Lesz a pultokon frissen szüretelt szőlő, amiből a termelő a helyszínen mustot is présel. A szervezők igérete szerint visszatérnek olyan termelők is, akik a nyáron, a nagy hőség miatt elmaradoztak, így lesznek roppanós őszi zöldségek és gyümölcsök, vitamindús finomságok, és itt is a barna, sárga és narancs színek uralkodnak majd.

Szintén szeptember 24-én indul útjára az Őszi Panoráma expressz a Gyermekvasúton. A nyáron már népszerűvé vált esti járat őszi változatában is elindul. A különvonat alkonyatkor érkezik a Kis-Hárs-hegy melletti panorámaívbe, ahonnan páratlan kilátás nyílik a fővárosra. A szerelvény itt megáll 20 percre, hogy az esti Budapest fényeiben gyönyörködhessenek az utasok, majd utána továbbindul a hűvösvölgyi végállomásra. Felejthetetlen őszindító program.

Felejthetetlen őszindító program a város felettForrás: Gyermekvasút Budapest / FB

És még egy szombati túra zárásként, csak most nem a síneken robogva, hanem a vízen hullámozva. A Belvárosi naplementés kenu túrát baráti társaságoknak, családoknak, de akár egyedül érkezőknek is ajánlják a szervezők. A találkozási pont 17:30-kor lesz a Gyöngyösi utca metróállomástól 10 percre található Vízfogónál. Varázslatos fények, a pezsgő belváros ritkán látott arca és a víz közelségének nyugalma - ezt ígérik a túravezetők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek