Belépőjegyet adnak használt mobilért cserébe a Tisza-tavi Ökocentrumban

A Passzold Vissza Tesó! kampány részeként a Tisza-tavi Ökocentrum 2022. október 3. és 21. között gyűjtőpontként fog működni, ahol ha leadod régi, már nem használt mobiltelefonodat, cserébe belépőjegyet kapsz ajándékba – olvasható a Tisza-tavi Ökocentrum oldalán.

A használt mobilokat az Ökocentrum bejáratánál lehet leadniForrás: Szekeres Andrea / Travelo

Magyarországon évente kb. 120 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik. Hogy ennek mekkora része mobiltelefon, az nehezen becsülhető, de ma már szinte mindenkinek van, és a szolgáltatók kedvezményes új készülékekkel is próbálnak új előfizetőket szerezni, így motiválva sok embert az idő előtti „divat" cserére, miközben a készülék és az akku akár még évekig is megfelelne az alapvető célnak. A  kampány célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat visszagyűjtsék minél nagyobb mennyiségben.

Ha október 3. és 21. között elhozod és az Ökocentrum pénztárában leadod már nem használt, felesleges mobilodat, nem csak a környezet védelméhez és a gorillák élőhelyeinek megmentéséhez járulsz hozzá, hanem részt vehetsz "1-et fizet kettőt kap" akciónkban! Ez esetben ugyanis egy darab alap belépőjegy áráért 2 belépőt adunk! – áll a közleményben.

A cél a gorillák élőhelyének megmentéseForrás: shutterstock.com / Marian Galovic

A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot és rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, köztük sok un. konfliktusos ásvány, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, emellett a közép-afrikai humanitárius missziót is támogathatjuk aktív hozzáállásunkkal, mint telefont cserélők és mint cégek, intézmények.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek