Szecessziós álmok a Graefl kastélyban Poroszlón, felfedeztük a titkait

A Poroszlón található Graefl kastély egyedülálló és emlékezetes élményt nyújt, ahol elmerülhetünk a kastély eredeti szecessziós történetében és nyugodt, természetközeli környezetben kapcsolódhatunk ki a szürke hétköznapokból. Mi is ellátogattunk a majorba, és kiderítettük, hogy miért is annyira varázslatos ez a kastély.

Az 1906 és 1911 között épült kastély és a hozzá tartozó 10 hektárnyi terület évtizedek óta romokban állt, amíg 2013-ban új tulajdonosai meg nem vásárolták, hogy megmenthessenek még valamit épített örökségünkből. Akkor még nem is sejtették, hogy hazánk egyetlen, vidéken megmaradt, szecessziós stílusban épített kastélyát vették birtokba.

Belépés a Graefl major kapujánForrás: Gáll Franciska

Egyszer minden ugyanúgy lesz, mint...

Szerencsés Györgyi és Szepesi Péter tulajdonosok azon dolgoznak, hogy a kastély újra régi fényében pompázzon, ezért restaurálják és újítják a birtokot folyamatosan; a munka igazából sosem áll meg. A festők a külső homlokzatot csak ecsettel festhették le, az épületbelsőben pedig kizárólag a már 100 éve is használt alapanyagokkal dolgoznak, és meghagyták az eredeti nyílászárókat és folyosóburkolatokat is. 

A kastélyt kívül-belül restaurálják, hogy minden olyan legyen, mint régenForrás: Gáll Franciska

A szobák a kastélyból származó korabeli, antik, restaurált bútorokkal lesznek berendezve, szinte minden olyan lesz, mint egykor volt. A tervek szerint a felújítás és a kastély berendezése idén nyárra elkészül, és akkor már ezt is birtokba vehetjük a major többi részével.

A Slow Food mozgalom

Elsőre talán nem is gondolnánk, de a kastély egy kietlen földút végén található Poroszlón. Mikor beléptem a kapun, egyből lenyűgöző környezet, csend és nyugalom fogadott, csak a pávák hangját lehetett hallani a majorból. A gazdaság már évek óta működik, kecskék, juhok, szabadon kapirgáló baromfik, törpe csacsik, kutya és egy alpaka őrzi a területet. Egyébként az állatok nagyon szelídek és bátran simogathatók. A tulajdonosok az állattartással és földműveléssel a Slow Food mozgalmat szeretnék erősíteni, ezért nagyon sok bio zöldséget termelnek.

Az állatokat meg is lehet simogatni, nagyon barátságosak, egy alpaka is őrzi a majortForrás: Gáll Franciska

A majorban már kaphatunk hidegen préselt bio paradicsomlevet, természetes módon aszalt szilvát, és saját házi mézet is. Ezen kívül sajtot készítenek, heti kétszer kenyeret sütnek, és a búzát is helyben őrlik. 

Ugyanezt szeretnék tükrözni az étterem kínálatában is, ahol az étlap szinte hetente változik, mivel a séfek az ételeket az adott héten elérhető alapanyagokból alkotják meg. A birtokra szebbnél-szebb növényeket, tulipánokat, orgonafákat is ültettek, melyekben napokig tudtam volna gyönyörködni. 

Jelen és jövő

Felújították a birtokon levő 1951-ben épült víztornyot és az erdőben található felszentelt kis kápolnát is. Emellett létrehoztak egy rendezvényházat, ahol esküvőket (160 főig), céges rendezvényeket, koncerteket, divatbemutatókat és filmes esteket is rendeznek.

Ezen kívül a vendégek részére négy duplakomfortos kerti-lak áll rendelkezésre, melyben összesen 16 fő fér el. Valamint nemsokára elkészül egy nagy pajta a veterán autóknak, traktoroknak, traktormosóval, valamint egy erdő széli fürdőtó szaunaházzal és egy teniszpálya is.

A 4 szecessziós kerti-lakban összesen 16 fő fér elForrás: Gáll Franciska

Aki Poroszlón jár, annak érdemes fürdeni vagy horgászni egyet a közeli Tisza-tavon, és ellátogatni a Tisza-tavi Ökocentrumba, ahol szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárják a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit. Ezen kívül nem érdemes kihagyni a mindössze 30 perces autóútra található Hortobágyi Nemzeti Parkot sem. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek