Felére csökkent a svájci gleccserek jégtömege 85 év alatt

Az 1930-as évek eleje óta Svájc 1400 gleccsere már a felére olvadt, és a jég olvadása a globális felmelegedés közepette gyorsul – írja az MTI, egy hétfőn közzétett tanulmányra hivatkozva.

A svájci műszaki egyetem, az ETH Zurich és a svájci Szövetségi Erdészeti, Hó- és Tájkutatási Intézet az eredményekhez részben a gleccsereken 1931 óta bekövetkezett domborzati változások elemzésével jutott.

Az Alpok legnagyobb gleccsere, az Aletsch-gleccserForrás: Pfüderi/Pixabay

A kutatók megállapították, hogy a jég mennyisége 1931 és 2016 között a felére csökkent. Azóta pedig – mindössze hat év alatt – a gleccserek mérete további 12 százalékkal zsugorodott.

Daniel Farinotti, a The Cryosphere című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője kiemelte, hogy a gleccserolvadás felgyorsulásának mértékét azért fontos konkrétan meghatározni, mert abból le lehet szűrni, hogy a gleccserek hogyan reagálnak az éghajlatváltozásra.

Az Alpok gleccsereinek mintegy fele található Svájcban.

A kutatók a tanulmány elkészítésben helyszíni mérésekre, légi felvételekre és a hegycsúcsokról készült fotókra, köztük a két világháború között készült mintegy 22 ezer felvételre támaszkodtak.

Az elemzés szerint a gleccserek visszahúzódása nem egyforma ütemben zajlott. Az olvadás sebességét befolyásolta a tengerszint feletti magasság, a gleccsereken lévő törmelék mennyisége és a gleccser alsó végének, az úgynevezett "orrának" lapossága.

A tanulmány szerint két időszakban, az 1920-as és az 1980-as években a gleccserek tömegében szórványos növekedés is megfigyelhető volt, de ezt is beárnyékolta az olvadás általános tendenciája.

A svájci gleccserek eltűnéséről mi is írtunk korábban. 2019-ben temetési menettel búcsúztak a klímaváltozás miatt eltűnő Pizol-gleccsertől. Pár napja pedig arról érkezett hír, hogy egy 2800 méter magasan fekvő svájci hágó, amelyet legalább 2000 éve borít jég, előkerült a jég alól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek