Leomlott az olasz Alpok gleccsere, 6 ember meghalt, többen eltűntek

Tovább kutatnak túlélők után egy gleccser összeomlása miatt, amelyben legalább hat ember meghalt az olaszországi Dolomitok régióban. A hatóságok szerint 15 hegymászó még mindig hiányozhat, miután vasárnap jég, hó és sziklák zuhantak a Marmolada-hegyen található népszerű ösvényre – írja a The Guardian.

A Marmolada tömbjében található a Dolomitok legmagasabb csúcsaForrás: kordula vahle/Pixabay

Az omlásban kilencen megsérültek, közülük ketten súlyos állapotban vannak. Michela Canova, a mentőszolgálat szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy az érintett hegymászók teljes száma nem ismert, mert a gleccser lezuhanása elérte a bejárati ösvényt is, ahol több csapat is tartózkodott, akik közül néhány embert elsodort az omladék. A helyi katasztrófavédelmi szolgálatok szerint néhányan kötéllel voltak összekötve.

Az áldozatok nemzetiségét még nem közölték, de az olasz sajtó arról számolt be, hogy külföldi állampolgárok is vannak köztük.

"A mentők ellenőrizték a rendszámtáblákat a parkolóban, hogy kiderítsék, hány ismeretlen ember tartózkodhatott a katasztrófa helyszínén" – mondta Walter Milan, a hadtest szóvivője. 

Nem derült ki azonnal, hogy mi okozta a jégtömb leszakadását, de az Olaszországot június vége óta sújtó heves hőhullám is közrejátszhat ebben.

A Marmolada, amely körülbelül 3300 méter magas, a Dolomitok keleti részének legmagasabb csúcsa. Az olaszországi CNR kutatóközpont szakértői szerint a gleccser a következő 25-30 évben teljesen el fog olvadni, a térfogatának a nagy része már el is tűnt. A mentőszolgálat szerint a sérülteket több kórházba szállították Trentino-Alto Adige és Veneto régióban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek