Ilyet még nem láttál: Használt maszkokból készülnek köztéri bútorok Portugáliában

Egy szimpatikus kísérleti projektbe kezdett a portugáliai Sintra városának vízügyi és közegészségügyi szolgálata más szervezetekkel együtt a Covid-19 járvány miatt felgyülemlett egyszer használatos maszkok újrahasznosítására.

A maszkok sokszor a földön végzikForrás: RayMediaGroup/Pixabay

Elképesztő mennyiségű eldobható maszkot használunk el a járvány miatt, amelyek többnyire a földön vagy a kommunális hulladékban végzik. Ez hatalmas környezetvédelmi problémát jelent, tekintve, hogy a maszkok lebomlási ideje nem kevesebb, mint 300-400 év. Ezért döntött úgy Sintra városa, hogy megpróbál megoldást találni a problémára.

Az épületekben tárolódobozokat helyeztek ki az elhasznált maszkok begyűjtésére, a maszkok összezúzásával és összenyomásával ugyanis egy ellenálló, tartós műanyag hozható létre, amit szinte bármire fel lehet használni. Készülhetnek belőle például köztéri bútorok, kerti asztalok és padok, oszlopok, vázák és útjelző táblák is. Emellett egyéb anyagok, például a város népszerűsítését szolgáló műanyag szimbólumok, írja a themayor.eu.

A kezdeményezés célja a maszkok környezettudatos ártalmatlanítása, elkerülve, hogy a szemétlerakókba kerüljenek, vagy hogy elégessék őket. A műanyagok újrafelhasználására másutt is lehet találni érdekes kísérleteket. Nemrégiben írtunk például Walesről, ahol pelenkákból készítenek utat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek