Különleges újítás: Eldobható pelenkákból készül út Walesben

Műanyagok vesznek körül minket szinte mindenhol. Az igazán nagy gondot pedig az jelenti, hogy ezek közt nagyon sok olyan is akad, melyek lebomlási ideje 500 év, vagy akár még több, sőt, olyan is akad, mely több ezer év alatt sem bomlik le, írja a koponyeg.hu.

Ha be is válik a megoldás, akkor sem jó dolog az eldobható pelenka, vagyis a kisgyermekes szülőknek érdemes textilpelenkára váltaniukForrás: Padmavathi Ashok Kumar/Un

A műanyagok újrahasznosítása nehézkes, és a bolygónak mostanra nincs olyan szeglete, ahol ne lenne jelen a műanyagszennyezés. A mikroműanyagok jelenlétét pedig már ne is említsük.

Ahhoz, hogy legalább részben kezelni lehessen a helyzetet a műanyagoknak olyan újrafelhasználása szükséges, mely tartósan "leköti" az anyagot, azaz nem kerül újra a szeméttelepekre. Ezzel ugyan sem magát a szennyezést nem lehet megszüntetni, sem a mikroműanyag problémára nem adunk választ, de időt nyerhetünk, míg rátalálunk a legjobb megoldásra.

Wales egy új megoldással próbálkozik. Pontosabban maga az elgondolás nem új, de a felhasznált anyag igen. A műanyaghulladék integrálása az úthálózatba nem új ötlet, sőt, meglepően sok helyen alkalmazzák, a walesiek azonban a pelenkákat igyekeznek ilyen módon eltüntetni. Ehhez persze alaposan ki kell mosni a koszos, egyszer használatos pelenkákat, mely tovább rontja a megoldás környezetbarát voltát.

Mindenesetre a pelenkákat szálas, szürke péppé alakították és az aszfalthoz keverték, majd a keveréket fel is használták.

Most a tesztelési fázis zajlik, megnézik, mennyire van hatással a szálas pép az út tartósságára, mennyire felel meg így a környezetvédelmi előírásoknak.

Ha be is válik a megoldás, akkor sem jó dolog az eldobható pelenka, vagyis így is mindenkit a textilpelenka használatára ösztönöznek. Azonban tény, hogy csak Wales területén évente mintegy 140 millió pelenka kerül szemétbe, mely Nagy-Britannia esetében mintegy 3 milliárd pelust jelent évente.
(Camplakép: Mahesh Patel/Pixabay)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek