Megnyitották a világ legnagyobb vertikális farmját

A Bustanica - ami arabul kertet vagy gyümölcsöskertet jelent - nevet viselő dubaji vertikális farmon 330 ezer négyzetméteren, évente 1 millió kilogramm növényvédőszer-, gyomirtószer- és vegyszermentes leveles zöldséget termesztenek, és több mint 250 millió liter vizet takarítanak meg.

Forrás: Bustanica / sajtófotó

A gigantikus vertikális farm évente több mint 1 millió kilogramm leveles zöldség termesztésére alkalmas, melyhez 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos szántóföldi termelés esetében. A farmon egyszerre 1 millió palánta fejlődik, amelyek napi 3 tonna termést adnak.

A vízfelhasználás minimalizálása és a hatékonyság maximalizálása érdekében a farm zárt ciklusú rendszerét úgy alakították ki, hogy a tápanyagokban gazdag víz folyamatosan visszakering minden egyes növényhez. Amikor a víz elpárolog, visszanyerik és újrahasznosítják a rendszerben, így évente 250 millió liter vizet takarítanak meg a hagyományos gazdálkodással összehasonlítva.

Forrás: Bustanica / sajtófotó

A farm egész évben, folyamatosan terem, és ez a folyamatos termesztési ciklus biztosítja, hogy a növényvédő szerek, gyomirtók vagy vegyszerek nélkül előállított alapanyagok frissek és tiszták legyenek - olvasható a sajtóközleményben.

A vertikális farm működését csúcstechnológia, mesterséges intelligencia, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, melyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak.

A vertikális farmon termesztett zöldségeket, mint a salátát, a bébi spenótot vagy a rukkolát hamarosan a dubaji szupermarketekben is meg lehet majd vásárolni, de előtte még az Emirates légitársaság utasai fogyasztják őket, ugyanis a farmot a társaság fedélzeti kiszolgálásra szakosodott leányvállalata és a Crop One hozta létre. A jövőben a tervek szerint gyümölcsök és további zöldségfélék termesztésével is gazdagodik majd a Bustanica, írja az Emirates egy sajtóközleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek