Ritka, cuki állatok telepedtek meg egy a fővárosi erdő odújában

Örömteli hír, hogy a XVII. kerület keleti szegélyében egy erdőfolt közelében a FŐKERT természetvédelmi és erdőkezelési osztályának munkatársai által kihelyezett új odúkban nemcsak megtelepedett, de utódokat is nevel egy erdei pele pár – olvasható a FŐKERT közösségi oldalán.

Madárodúban telepedett meg a pele pár, ahol már kicsinyeiket nevelikForrás: FŐKERT/Facebook

Először tavaly, a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat által kirakott odúban jelent meg egy kifejlett példány, ami még a szakembereket is meglepte, hiszen az erdei pele hazánk egyik legritkább, fokozottan védett kisemlősfaja. Legnagyobb összefüggő populációja Budapest ÉK-i szegélyétől kb. Salgótarjánig tart, máshol csak szigetszerű előfordulásait ismert.

A XVII. kerületben megfigyelt 5 fiatal egyed jó egészségi állapotnak örvend és szépen fejlődik.

A pelékkel nappal ritkán találkozhatunk, nagyobb méretű szemük is jól mutatja, hogy éjszaka aktív fajról van szó. Egyedi jellegzetességük az „álarcuk", vagyis a szemük körül található sötét sáv. Testük 12-18 cm hosszú – ez a nagy pele és a mogyorós pele testhossza között van.

Nappal ritkán láthatjuk meg őketForrás: FŐKERT/Facebook

A nőstény egy évben egyszer ellik, 2-6 utódot hoz a világra. A kicsik csupaszon és zárt szemmel születnek, de hamar önállóak lesznek. Remélhetően a tavaly észlelt megtelepedés és az idei utódnevelés azt jelenti, hogy az erdei pele hosszú időre be fog rendezkedni Budapest keleti peremterületén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek