Veszélyben a vándormadarak egyik kedvenc találkozóhelye

A dán, német és holland partok melletti Watt-tenger jelentős forgalmi csomópont a vándormadarak útvonalán. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő tengeren vándormadarak milliói állnak meg táplálkozni az Afrika és az északi sarkvidék közötti útjuk során.

De a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés, és egyre inkább a szélsőséges időjárási jelenségek, például a heves esőzések és viharok is megzavarják a madarakat a pihenésben és a költésben, derül ki egy kutatásból.

A tengerszint-emelkedés, és egyre inkább a szélsőséges időjárási jelenségek, például a heves esőzések és viharok is megzavarják a madarakat a pihenésbenForrás: HillebrandBreuker/Shutterstock

A német, dán és holland részvételű Watt-tengeri Együttműködés kutatása nemrégiben megállapította, hogy a klímaváltozás veszélyezteti egyes költöző madarak élőhelyét az Atlanti-óceán keleti vidéke fölött húzódó vándorútvonalaik mentén. Északnyugat-Európában a legnagyobb gondot a tengerszint emelkedése jelenti. A kutatók szerint a klímaváltozás hatással van a legtöbb tengerparti térségre.

A Watt-tenger jelentős forgalmi csomópont a vándormadarak útvonalánForrás: Irina Wilhauk/Shutterstock

Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai már Nyugat-Afrikában, a költöző madarak legjellemzőbb telelőhelyén is észlelhetők a talajerózió formájában, bár ott ehhez más tényezők - köztük a túlhalászás, a hajóforgalom és a fakitermelés - még nagyobb mértékben hozzájárulnak.

Forrás: aDam Wildlife/Shutterstock

A Watt-tengeri Együttműködés kutatói 2014 óta háromévente megszámlálták a költöző madarakat az Atlanti-óceán keleti vidékén vezető vándorútvonalakon. Hogy milyen eredményre jutottak, azt a cikk folytatásában olvashatod.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek