Cuki meglepetésvendégek költöztek a népligeti madárodúkba

Meglepő hírről számolt be a Facebook-oldalán a Főkert. Mint írják, a 2020-ban kihelyezett 950 madárodúból ősszel a hátramaradt fészekanyagot ki kell szedni, hogy az odú készen álljon a következő költési időszakra. Az MME munkatársai már meg is kezdték a tisztítást a Népliget 200 odújában, ahol meglepetésükre több, önkényes lakásfoglalóval is találkoztak.

Nicsak, kik húzódtak meg a madarak odújábanForrás: FŐKERT/Facebook

Nagy pelék költöztek be a kényelmes garzonokba. Négy helyen összesen 5 példányt sikerült lencsevégre kapni, és további 30 odúban találtak pelére utaló nyomokat (fészket, ürüléket vagy rágásnyomot).

Szépen berendezett otthonra tettek szertForrás: FŐKERT/Facebook

A pelék néha közel merészkednek az ember lakta környezethez. Egyik korábbi hírünkben mi is beszámoltunk arról, hogy egy keszthelyi áruház dolgozói egy nagy pelét láttak a boltban a lisztes raklapoknál. Végül kiderült, hogy három is ott garázdálkodott, amelyek közül egyet sikerült elfogni, és egy lakott területektől távoli erdőben szabadon engedni. 

A nagy pele (Glis glis) Európa-szerte elterjedt, a hazánkban előforduló három pelefaj egyike, melynek a  természetvédelmi értéke 50.000 forint. Érdekesség a fajjal kapcsolatban, hogy életének közel felét alvással tölti. Októbertől áprilisig téli álmot alszik, ebben az időszakban egyáltalán nem is táplálkozik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek