Először találtak kifehéredett tengeri szivacsot az új-zélandi vizekben

A szélsőséges óceáni hőmérsékletek miatt fehérré vált tengeri szivacsokra bukkantak Új-Zéland déli partjainál – olvasható a The Guardian oldalán.

A Wellingtoni Victoria Egyetem tudósainak egy csoportja fedezte fel, hogy több mint egy tucat helyszínen kifehéredtek a jellemzően csokoládébarna színű tengeri szivacsok Fiordland területén. James Bell, az egyetem tengerbiológia professzora elmondta, hogy egyes részeken a szivacsok 95%-a kifehéredett. Bell és csapata egy áprilisi kutatóút során fedezte fel a tömeges fehéredést. A Déli-sziget alsó részén élő gyakori faj az Új-Zélandon található 800 szivacsfaj egyike.

A szivacsok uralják a tengerfenéket szerte az országban, és fontos szerepet töltenek be a halak élőhelyeinek kialakításában, valamint a más fajok által táplált szén felszabadításában. „Ez egy igazán szokatlan esemény" – mondta Bell. „Ez csak rávilágít arra a fajta klímaválságra, amellyel szembesülünk. Nagyon sok faj él Új-Zélandon, és nem tudjuk, mennyi a hőtűrésük."

A kutatók még vizsgálják a tengeri szivacsok elfehéredését

A kép illusztráció
Forrás: Shutterstock/ FP media

A világ óceánjai tavaly voltak a legmelegebbek a történelem során. A melegedést a klímaváltozás okozza, amely többek között az óceánok elsavasodásáért, valamint a korallzátonyok és ökoszisztémák pusztulásáért is felelős. Ez alól Új-Zéland sem volt kivétel, 2021-ben volt az eddigi legmelegebb év, a régióban a szokásosnál 5 fokkal magasabb hőmérsékletet regisztráltak. Bell szerint további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy az óceánok hőmérséklete okozza-e a kifehéredést. Azt mondja, hogy szerinte néhány kifehéredett szivacs újra életre kelhet, de a csapatnak vissza kell térnie a helyszínre, hogy megnézze, hogyan boldogulnak a hónap vége felé. "Van egy kis remény, hogy nem halnak meg, de sajnos néhányuk nagyon rossz állapotban van."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek